Marţi, liderii europeni s-au întâlnit în Slovenia pentru a discuta despre armata europeană, dar şi despre preţurile la energie în creştere.

Nu s-a ajuns la un acord privind armata europeană! Josep Borrell trebuie să prezinte o “Busolă strategică” în luna noiembrie

În ciuda presiunile venite de la Paris, mai ales după criza submarinelor şi tensiunile cu SUA, nu s-a ajuns la un acord privind dezvoltarea unei forțe independente de apărare. Au putut fi observate două tabere: statele estice, temătoare de Rusia și care doresc să consolideze Europa în cadrul NATO și cele conduse de Germania, Italia, Spania și Franța, care doresc o capacitate militară solidă a UE, transmit agenţia Reuters și site-ul Politico.eu.

Meniul pentru liderii de stat și de guvern a fost mai bine pregătit decât dezbaterea privind cooperarea militară și de securitate și problema dependenței Europei de Statele Unite, notează Politico. Carnea de vită a fost gătită timp de 13 ore la o temperatura de 74 de grade Celsius, „cu sos de vin roșu și cartofi la cuptor”, potrivit meniului.

Pentru a da impresia unui consens, liderii europeni au optat pentru o abordare completă, susținând că UE ar putea și ar trebui să își consolideze capacitatea de a acționa independent, consolidând totodată și parteneriatul cu NATO.

Şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a fost însărcinat să elaboreze o „Busolă strategică”, un document care urmează să fie prezentat luna viitoare și dezbătut din nou de liderii europeni în decembrie.

Înainte de debutul discuţiilor, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, declara că UE trebuie să facă mai mult pentru a gestiona crizele de la frontierele sale și pentru a fi responsabilă pentru propria securitate, potrivit Reuters.

Majorările preţurilor la energie vor fi analizate şi la summit-ul periodic al Consiliului European, promite Charles Michel

Cât despre preţurile la energie, cinci ţări cer o abordare comună la nivel european în legătură cu creşterea preţurilor. Este vorba despre Franţa, Grecia, Republica Cehă, Spania şi România.

Cele cinci state insistă pentru un set de instrumente de reglementare pentru a coordona răspunsurile tuturor ţărilor la nivel european.

Președintele Consiliului European a declarat că problema energiei va fi pe agenda unui summit periodic al Consiliului European de la sfârșitul acestei luni, la Bruxelles.

“Vom reduce dependențele și vom obține reziliența în domenii precum energia, agenda digitală, securitatea cibernetică, criza semiconductorilor, politica industrială, comerțul și consolidarea pieței unice. Vom reveni în mod regulat în cadrul Consiliului European cu privire la aceste probleme, chiar din octombrie”, a declarat Charles Michel.