Consiliul European reiterează "necesitatea unui proces robust de autorizare și supraveghere, pentru consolidarea capacității de vaccinare în UE și pentru un acces echitabil și uşor la vaccin și încurajează cooperarea continuă la nivel mondial".
Șefii de stat și de guvern ai Uniunii Europene (UE) au cerut, joi, să continue activitatea de coordonare generală „pe baza celor mai bune cunoștințe științifice disponibile” împotriva Covid-19, în aspecte precum carantine sau restricții de călătorie din afara UE.
Această petiție adresată Comisiei și statelor membre a venit după ce liderii Celor 27 au evaluat „situația epidemiologică actuală, care este fără precedent și foarte îngrijorătoare”, potrivit textului concluziilor publicate la sfârșitul primei zile al summitului european care are loc joi și vineri la Bruxelles.
Coordonare în ceea ce privește reglementările de carantină
Liderii solicită această coordonare „în ceea ce privește reglementările de carantină, urmărirea contactelor transfrontaliere, strategiile de testare, evaluarea comună a metodelor de testare, recunoașterea reciprocă a testării și restricționarea temporară a călătoriilor neesențiale în UE”, spune textul.
De asemenea, Cei 27 au fost de acord că „Consiliul European va reveni periodic la această chestiune”.
Documentul subliniază că Cei 27 salută „progresele realizate până în prezent în coordonarea generală la nivelul UE în ceea ce privește Covid-19, inclusiv recomandarea privind o abordare coordonată a restricționării liberei circulații”.
Această declarație vine în aceeași zi în care Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC, acronimul în limba engleză) a început să publice hărți cu date despre situația pandemiei în Europa, așa cum recomanda cu câteva zile în urmă chiar Consiliul Uniunii Europene.
Hărțile, care vor fi publicate în fiecare joi, aplică acea recomandare aprobată marți, în cadrul pachetului de măsuri care vizează coordonarea restricționării mișcărilor în UE ca răspuns la răspândirea Covid-19, informează EFE.
Necesitatea unui proces robust de autorizare și supraveghere
Pe de altă parte, liderii UE salută „munca depusă la nivelul UE în legătură cu dezvoltarea și distribuția unui vaccin”.
Totuşi, Consiliul European reiterează „necesitatea unui proces robust de autorizare și supraveghere, pentru consolidarea capacității de vaccinare în UE și pentru un acces echitabil și uşor la vaccin și încurajează cooperarea continuă la nivel mondial”.
Pe lângă analizarea situației generate de noul val de coronavirus din UE, în prima zi a summitului, șefii de stat și de guvern ai UE au studiat situația negocierilor privind viitoarea relație cu Regatul Unit și au examinat ambițiile europene cu privire la reducerea emisiilor de CO2.
Cât despre viitoarea relație politică și comercială cu Regatul Unit, Cei 27 și-au dat aprobarea pentru a intensifica negocierile cu scopul de a ajunge la un acord la sfârșitul lunii octombrie.
Referitor la reducerea emisiilor de CO2, aceștia au convenit să accelereze rata reducerilor până în 2030, pe baza propunerii Comisiei Europene de a le reduce cu 55% față de nivelurile din 1990, comparativ cu obiectivul actual de 40%.