Liderii UE sunt în tabere diferite în privința integrării rapide a Ucrainei. Ar putea fi văzută de Rusia drept o provocare

Sursă: Dreamstime

Un oficial european a declarat recent că liderii din Uniunea Europeană au păreri împărțite în ceea ce privește acceptarea candidaturii Ucrainei, după ce Kievul a trimis o solicitare privind o integrare rapidă.

Liderii UE sunt în tabere diferite în privința integrării rapide a Ucrainei

Liderii Uniunii Europene sunt în tabere diferite în ceea ce privește propunerea de a pune Ucraina pe un drum sigur către obținerea statutului de membru, a spus oficialul european, potrivit informațiilor transmise de Sky News.

Trebuie menționat că informația apare cu o zi înainte ca șefii statelor UE să discute despre solicitarea Kievului privind o integrare rapidă.

Ar putea fi văzută de Rusia drept o provocare

Oficialul care este implicat în pregătirea summitului de la Versailles a dorit să rămână anonim și a dezvăluit că toți liderii UE sunt pentru strângerea legăturilor cu Ucraina. Totuși, garantarea statutului de membru pentru Ucraina ar putea fi văzută de Rusia drept o provocare.

„Întrebarea este dacă se va găsi consens în lărgirea UE, ceea ce este mai complicat”, a spus sursa.

Preşedintele ucrainean a depus săptămâna trecută o cerere de aderare la UE, solicitând ca primirea ţării sale să fie accelerată. El a cerut blocului să permită țării sale să obțină imediat statutul de membru într-o procedură specială în condițiile în care Ucraina se apără de Rusia. Georgia şi Republica Moldova au depus cereri asemănătoare.

Rusia crede că s-ar fi realizat progrese în negocierile cu Ucraina

Amintim că Ministerul de Externe al Rusiei a transmis că Moscova își va atinge obiectivul de a asigura statutul de neutralitate al Ucrainei, dar că ar prefera să o facă prin intermediul discuţiilor.

Declarația a fost făcută de Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, într-o conferinţă de presă. Aceasta a spus și că operaţiunea militară rusă se desfăşoară strict conform planului.

Rusia a constatat „progrese” în negocierile cu Ucraina, a remarcat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, citată de AFP, în a 14-a zi a invaziei ruse pe teritoriul ucrainean.

„Au fost realizate unele progrese” în negocierile destinate să „pună capăt cât mai curând posibil vărsării de sânge fără sens şi rezistenţei forţelor armate ucrainene”, a spus ea.

Zaharova a declarat că „operaţiunea militară specială” a Federaţiei Ruse nu are ca scop răsturnarea actualului guvern al Ucrainei sau distrugerea statalităţii acestei ţări, ci are drept obiective protejarea republicilor populare Doneţk şi Lugansk (DPR şi LPR), demilitarizarea şi denazificarea Ucrainei, precum şi eliminarea ameninţării militare la adresa Rusiei, scrie TASS.

În a doua zi a invaziei în Ucraina, preşedintele rus Vladimir Putin le ceruse militarilor ucraineni „să preia puterea” la Kiev şi să-i înlăture pe preşedintele Volodimir Zelenski şi anturajul său, pe care îi calificase drept „neonazişti şi drogaţi”, potrivit sursei menționate.