Liderul din Cecenia, Ramzan Kadîrov, a postat pe Telegram un mesaj în care spune că are de gând să își înființeze propria companie militară privată. El a spus că va lua modelul grupului de mercenari Wagner, deținut de Evgheni Prigojin.

Totuși, ascensiunea grupării lui Evgheni Prigojin, cunoscut și drept „bucătarul lui Putin”, a produs panică printre diplomați, deoarece astfel de grupuri ar putea reprezenta, într-o zi, o amenințare la adresa stabilității Federației Ruse.

Potrivit mesajului liderului din Cecenia, gruparea Wagner a obținut rezultate impresionante. De asemenea, el mai spune că societățile militare private sunt o necesitate.

„Când serviciul meu în slujba statului se va încheia, intenţionez în mod serios să concurez cu dragul nostru frate Evgheni Prigojin şi să creez o companie militară privată. Cred că totul va funcţiona”, a mai spus el pe Telegram.

Peste 30.000 de mercenari Wagner au fost răniți sau uciși în Ucraina

Peste 30.000 de mercenari care luptă pentru grupul paramilitar rus Wagner au fost uciși sau răniți de la începutul războiului din Ucraina, spun oficialii americani.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat că gruparea a suferit pierderi semnificative în ultimele săptămâni, cu aproximativ 9.000 de luptători uciși în luptă.

Wagner a recrutat masiv în închisorile rusești, iar Kirby a declarat că majoritatea victimelor au fost deținuți neantrenați.

În ciuda victimelor, Wagner a făcut câștiguri în jurul orașului Bakhmut. Unele dintre cele mai aprige lupte din timpul războiului au avut loc în jurul orașului estic, mercenarii Wagner fiind puternic implicați în eforturile rușilor de a-l captura.

Mercenarii Wagner au fost trimiși în atacuri în număr mare pe teren deschis

Trupele ucrainene spun că luptătorii Wagner au fost trimiși în atacuri în număr mare pe teren deschis, iar un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a declarat că Moscova nu a reușit să evacueze soldații răniți și morți – ceea ce a dus la „locuri în care cadavrele lor sunt pur și simplu îngrămădite”.

Capturarea orașului Bakhmut ar putea permite Rusiei să avanseze spre orașe mai mari din vest, precum Kramatorsk și Slovyansk.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA a sugerat că noi progrese s-ar putea dovedi dificile, având în vedere că progresele obținute la Bakhmut au durat luni de zile și au fost obținute cu un „cost devastator care nu este sustenabil”.

„Este posibil ca ei să sfârșească prin a avea succes în Bakhmut, dar nu se va dovedi a avea o valoare reală pentru ei, deoarece nu are o valoare strategică reală”, a declarat Kirby reporterilor.

În altă parte, oficialii serviciilor secrete britanice au estimat că forțele regulate rusești și trupele Wagner ar fi suferit între 175.000 și 200.000 de pierderi – inclusiv 40.000-60.000 de morți.