Liderul din Lugansk plănuiște o călătorie în Rusia. Îi va cere lui Putin aderarea la Federația Rusă
Leonid Pasecinik, liderul republicii autodeclarate Lugansk, a anunțat că are de gând să meargă în Rusia pentru a cere președintelui Vladimir Putin să accepte această regiune ca parte a Federației Ruse. Potrivit lui, călătoria a fost programată pentru ziua de marți sau miercuri.
”Sper foarte mult că în viitorul apropiat, astăzi (n.r. marţi) sau mâine, voi merge la Moscova. Am pregătit un apel corespunzător către preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, cu o cerere de a analiza problema în conformitate cu procedura stabilită de legislaţia Federaţiei Ruse cu privire la aderarea Republicii Populare Lugansk la Rusia ca subiect al Federaţiei Ruse”, a fost declarația acestuia, notează France Presse.
Rezultate șocante la referendumurile din Ucraina
Rezultatele preliminare ale referendumurilor din cele patru regiuni ale Ucrainei, privind alipirea la Rusia, dacă se dovedesc a fi reale, sunt halucinante. Presa rusă susține că majoritatea cetățenilor vor, de fapt, să se unească cu Rusia.
Agenția rusă de știri de stat RIA Novosti afirmă că primele rezultate parțiale din cele patru regiuni ale Ucrainei unde au avut loc referendumuri arată majorități uriașe în favoarea aderării la Federația Rusă.
Sursa citată a precizat că, cu aproximativ 12% din voturi numărate, cel puțin 97% din cele exprimate au fost în favoarea aderării la Federația Rusă.
Datele arată că în regiunea Zaporojie au votat „pentru” – 98,19% (după procesarea a 18% din voturi), în Republica Populară Donețk au votat „pentru” – 98,27% (20,64% din voturi), în Republica Populară Lugansk au votat „pentru” – 97,83% (21,11% din voturi) și în regiunea Herson au votat „pentru” – 97,63% (27% din voturi).
Procesul de referendum a fost condamnat pe scară largă de guvernele occidentale și de Kiev ca fiind ilegitim și o „farsă”. Nu au existat misiuni de observatori internaționali recunoscuți.
Referendumurile, anunțate abia în urmă cu o săptămână, au implicat oficiali care au mers din casă în casă pentru a colecta voturi, uneori însoțiți de soldați, precum și o zi de vot la secțiile de votare. Oficialii ucraineni au raportat o prezență minimă la vot.
„Publicul s-a adresat autorităților cu această inițiativă de a organiza imediat referendumuri privind viitorul republicilor populare Donețk și Lugansk, al regiunilor Zaporojie și Herson. După cum au declarat reprezentanții regiunilor, aderarea la Rusia le-ar asigura teritoriul și ar restabili dreptatea istorică”, a mai precizat sursa citată.
Observatorii pretinși de Rusia încalcă numeroase principii internaționale
Străinii pe care presa de stat rusă îi citează în mod obișnuit ca fiind „observatori internaționali” la așa-zisele referendumuri din cele patru regiuni din Ucraina se pare însă că încalcă numeroase principii internaționale de observare a alegerilor și nu fac altceva decât „activism politic”, au declarat experți în domeniu pentru CNN.
„Ceea ce fac ei nu este deloc observare electorală”, a declarat marți Anton Shekhovtsov, care scrie rapoarte despre observarea alegerilor pentru Platforma Europeană pentru Alegeri Democratice (EPDE), un ONG susținut de Germania și Uniunea Europeană.
„Este o activitate politică care se deghizează doar în observare electorală”, a adăugat acesta.
În ultima săptămână, agenția de știri de stat rusă TASS a citat în mod regulat, observațiile unor persoane pe care le numește „observatori internaționali” ca dovadă că așa-numitele referendumuri care se desfășoară în porțiunile ocupate din regiunile ucrainene Donețk, Luhansk, Zaporizhzhia și Kherson sunt libere și corecte.
Moscova a organizat referendumuri în patru regiuni controlate integral sau parţial de armata rusă în Ucraina – în autoproclamatele republici populare Doneţk şi Lugansk (est), precum şi în regiunile Zaporojie şi Herson (sud).