Liderul mondial în soluţii software pentru afaceri deschide un centru în România

SAP România, subsidiara companiei SAP AG, a anunţat astăzi deschiderea unui nou Nearshore Delivery Center pe plan local, pentru a satisface cererea în creştere pentru ultimele soluții inovatoare ale companiei.

Noul centru va furniza servicii de consultanţă la standarde internaţionale pentru clienţi din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA) şi intenționează să angajeze 400 de consultanţi până în 2014. Noua unitate se va concentra pe furnizarea de consultanţă IT premium și implementare de servicii pentru clienţii SAP, cu scopul de a eficientiza implementarea proiectelor din punct de vedere al costurilor și al duratei.

Noua entitate a rezultat din transformarea fostului centru al SAP Global Delivery group, parte a diviziei SAP Consulting din București şi va include alte două birouri în România, la Timişoara şi Cluj-Napoca. Centrul va furniza servicii în special pentru pieţele mature din Vestul şi Centrul Europei, pentru susţinerea proiectelor din Austria, Belgia, Elveţia, Germania, Luxemburg şi Olanda.

“Centrele nearshore contribuie semnificativ la furnizarea de servicii cu costuri totale reduse, concomitent cu îmbunătățirea calităţii, a vitezei şi scalabilităţii. Cu această abordare, vom putea oferi clienţilor SAP servicii profesioniste printr-un sistem mixt de livrare, de la distanță sau direct la sediul acestora, beneficiind de avantajul culturii, al limbii şi al fusului orar apropiat, în completarea livrărilor tradiționale locale sau off-shore“, a declarat Franck Cohen, președinte SAP EMEA.

Oportunități pentru cei mai buni absolvenţi şi consultanţi

În următorii doi ani, SAP intenţionează să angajeze anual peste 100 de consultanţi în România, atât prin sistemul obișnuit de recrutare, cât şi prin programul SAP Academy, derulat în cooperare cu principalele centre universitare din România: Universitatea Politehnică şi Academia de Studii Economice din Bucureşti, Universitatea Babeș Bolyai şi Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, precum şi Universitatea de Vest din Timişoara. Programul este organizat trimestrial și are ca scop creșterea competențelor tinerilor absolvenți și a oportunităților lor de carieră în România. Absolvenţii SAP Academy obţin certificarea SAP, titlu care le deschide oportunități de angajare.

“Obiectivul nostru este de a crea o echipă de profesioniști, care să furnizeze servicii de consultanţă cu valoare adăugată clienţilor SAP din Europa. Deschiderea acestui centru este o recunoaştere majoră a calităţii serviciilor de consultanţă oferite de către specialiștii români. Intenționăm să ne ridicăm la aceste aşteptări şi, în ceea ce privește viitorii angajaţi, îi căutam pe cei mai buni”, a declarat Gheorghe Olteanu, Director SAP Nearshore Center România.

Centrul nearshore din România, împreună cu viitoarea unitate din Portugalia, vor fi primele două centre de nearshoring ale SAP din Europa. Acestea vor deservi clienți din diferite regiuni ale Europei.
De ce România

De ce am deschis acest centru în România? “Pentru că România are o aşezare geografică care ne convine, datorită oamenilor buni pe care îi găsim aici şi pentru succesul şi experienţa pe care am înregistrat-o aici în ultima perioadă”, a spus Cohen. Întrebat de ce SAP are totuşi o prezenţă mai limitată în ţara noastră în comparaţie cu americanii de la Oracle, Cohen a spus că „este adevrărat Oracle are o cotă mai mare în România, însă acest lucru nu va mai dura mult timp”.
În ceea ce priveşte suma investită în centru, Cohen a declarat: “Nu putem estima exact valoarea investiţiei pentru că este vorba de 400 de oameni şi de un efort în instruirea lor. Deocamdată ne aflăm într-o fază incipientă şi construim acest plan. Important este că vom vorbi de 400 de oameni bine instruiţi, de proiecte, programe şi infrastructură, iar salariile vor fi sănătoase astfel încât să-i putem atrage pe cei mai buni. Cred că însă că deocamdată putem vorbi de o sumă de 30-40 milioane de euro pentru următorii 3-4 ani”.

Desktopul e pe moarte

“Noi la SAP credem că desktopul este pe moarte. Acesta va muri şi va fi înlocuit de dispozitivele mobile. De aceea am achiziţionat Sybase. În prezent lucrăm la aplicaţii pentru dispozitive mobile şi în curând veţi vedea din ce în ce mai multe aplicaţii SAP care vor rula nativ pe orice fel de dispozitiv mobil”, a declarat Franck Cohen, președinte SAP EMEA.
SAP a achiziţionat producătorul de soft american Sybase în luna mai a acestui an cu 5,8 miliarde de dolari. Sybase este al patrulea cel mai mare producător de soluţii pentru baze de date din lume, după Oracle, IBM şi Microsoft.  Tranzacţia este a doua cea mai mare din istoria de aproape 40 de ani a SAP.
SAP România a înregistrat în 2010 afaceri de 17,6 milioane de euro, în creştere cu 17,1% faţă de 2009. În acelaşi timp, profitul după plata taxelor a ajuns la 2,991 milioane euro, în creştere cu 54% faţă de 2009, când câştigul a fost de 1,943 milioane euro. Subsidiara din România avea la finalul anului trecut 94 de angajaţi, cu 17 mai mulţi decât în 2009.