„Suntem în faza de aprobare şi deblocare a fondurilor”, a transmis Juan Guaido, care s-a proclamat preşedinte interimar al Venezuelei în ianuarie 2019 şi este recunoscut ca atare de aproximativ 100 de ţări, dintre care Statele Unite, potrivit agerpres.ro
Unde vor merge banii
O parte din banii deblocaţi (18,9 milioane de dolari) va merge la un plan de subvenţionare coordonat cu Organizaţia Statelor Americane (OSA) pentru peste 62.000 de lucrători din domeniul sănătăţii, a precizat echipa sa de comunicare.
De asemenea, aproape 1,2 milioane de dolari vor fi deblocaţi pentru a plăti datoriile Parlamentului şi 4,5 milioane vor fi destinaţi sprijinirii venezuelenilor care sunt la „risc de moarte” în legătură cu epidemia de COVID-19 ce a făcut 311 morţi şi peste 37.000 de persoane infectate în ţară.
Statele Unite, care nu recunosc realegerea lui Nicolas Maduro pentru un al doilea mandat în 2018, au impus o serie de sancţiuni economice pentru a-l presa pe liderul venezuelean, pe care îl descriu drept „dictator”, să părăsească puterea.
Dezastru în Venezuela
America Latină s-ar putea vedea confruntată, conform estimărilor, cu o contractare economică de 8% – 10% în 2020, ca urmare a pandemiei noului coronavirus şi a măsurilor de carantină impuse. Inflația anuală depășește deja 3.500% în Venezuela.
Preşedintele Băncii de Dezvoltare Inter-Americane (IADB), Luis Alberto Moreno, a apreciat, luni, într-un interviu, că America Latină va ieşi din pandemia de COVID-19 cu o rată a sărăciei mult mai ridicată deoarece eforturile de ţinere sub control a răspândirii SARS-CoV-2 au ca efect creşterea şomajului şi a datoriilor.
America Latină, continent în care creşterea economică a încetinit deja în ultimii ani, s-ar putea vedea confruntată, conform estimărilor, cu o contractare economică de 8% – 10% în 2020 ca urmare a pandemiei noului coronavirus şi a măsurilor de carantină impuse, a declarat Moreno.
Pandemia îi „va sărăci nu doar pe latino-americani, dar şi lumea în general, dar clar America Latină va fi lovită mult mai greu pentru că suntem o regiune cu (o piaţă emergentă)”, a spus el.
Venezuela este în recesiune de şase ani, iar inflaţia anuală depăşeşte 3.500%, conform datelor furnizate de Adunarea Naţională, condusă de opoziţia venezueleană, care calculează indicatorii economici ca urmare a întârzierilor cu care sunt date publicităţii cifrele oficiale de către executivul de la Caracas.
„Nu putem face absolut nimic pentru Venezuela”, a spus Moreno.
„Nu există nicio ţară în istoria umanităţii care să se confrunte cu o contractare atât de profundă ca cea din Venezuela în absenţa unui război, a unui dezastru natural sau a ambelor”.