Cât de des se întâmplă să cumpărăm din nou produse pe care le avem deja acasă? Pornind de la această întrebare simplă, Lidl România lansează un nou capitol al campaniei sale dedicate reducerii risipei alimentare: „Shopping în frigider” – o inițiativă care invită consumatorii să își reorganizeze obiceiurile de consum, începând cu o simplă privire în propriul frigider.

Potrivit datelor Uniunii Europene și ONU, în România, o persoană aruncă anual în medie 129 kg de mâncare, iar una dintre sursele principale ale acestei risipe este frigiderul din locuință. Din dorința de a combate această problemă, Lidl România își propune să construiască o relație autentică cu clienții săi, nu doar prin oferirea celui mai bun raport calitate-preț, ci și prin susținerea unui comportament de consum sustenabil.

Reducerea risipei alimentare începe din frigiderul tău

Demersul, dezvoltat împreună cu MRM, parte a McCann Worldgroup România, a debutat cu o campanie 360, cu o idee creativă în spate care vorbea într-un mod inedit despre combaterea risipei alimentare. Astfel, produsele deja achiziționate deveneau cele mai bune oferte – la prețul ideal: 0 lei în plus.

„Am vrut să transformăm frigiderul dintr-un spațiu de uitare într-un loc al conștienței. Când începi cumpărăturile cu ce ai deja, nu economisești doar bani – economisești resurse, timp și chiar un pic din viitor.

Campania noastră își propune exact asta: să aducă o idee simplă acolo unde are cel mai mult sens – în viața de zi cu zi.”, a declarat Cătălin Dobre, Chief Creative Officer, Co-CEO McCann Worldgroup România.

Spotul campaniei

Acum, Lidl România lansează o nouă componentă a campaniei – un ghid practic de organizare eficientă a frigiderului, inspirat din logica de merchandising utilizată în retail.

În colaborare cu Mădălina Preda, expertă în organizare, Lidl propune 5 principii esențiale pentru combaterea risipei alimentare cu ajutorul ordinii: aranjarea alimentelor, astfel încât să fie mai vizibile și mai ușor de accesat contribuie la mai puține alimente risipite.

Tactici pentru reducerea risipei alimentare

„Ca parte dintr-o strategie mai amplă de combatere a risipei alimentare, am lansat acest tutorial într-un moment cheie – imediat după Sărbătorile Pascale, când frigiderele românilor sunt mai pline ca oricând, iar riscul de risipă alimentară este crescut.

Prin „Shopping în frigider”, ne îndemnăm clienții să adopte gesturi simple, dar eficiente, care pot avea un impact important asupra mediului și bugetului personal. Pentru că, uneori, cea mai bună ofertă este deja în frigider”, a spus Maria Mihai, Director de Corporate Affairs Lidl România.

„Depozitarea necorespunzătoare în frigider conduce inevitabil la risipă. Organizarea corectă ne ajută să vedem ce avem, să consumăm responsabil, să economisim și să ne bucurăm de un stil de viață mai echilibrat și sustenabil.

După sute de case organizate, pot spune cu tărie: un frigider bine pus la punct face o diferență reală în combaterea risipei alimentare, zi de zi.”, precizează Mădălina Preda, specialist în dezorganizare cronică, managementul timpului și productivitate, președinte ACOP România (Asociația Consultanților în Organizare și Planificare din România).