PLAN. Al doilea om din ierarhia CEFC, fondul de investiții chinez cu venituri operaționale de 38.9 miliarde de euro, a explicat, într-un interviu acordat EVZ, care este strategia pe care partenerii chinezi intenționează să o aplice în România.
CEFC este un conglomerat privat de businessuri ce au ca bază domeniul energiei și a finanțelor. CEFC deține două grupuri și șapte companii de investiții, o companie de top listată la bursa din China, cât și acțiuni în multe companii internaționale cu listări pe bursă. Are în jur de 30.000 de angajați în 23 de țări de pe glob. În 2016, veniturile sale operaționale au fost de 38,9 miliarde de euro.
A câștigat 4 premii și distincții importante, se află în clasamentul Fortune 500 List; este una dintre cele mai importante 500 branduri din lume, se află în Top cele mai Influente Companii Chineze și în Top 100 Companii Chineze cu Competitivitate Globalp. Despre obiectivele CEFC care includ România, prin KMGI (fostul grup Rompetrol) în noul drum al mătăsii, ne vorbește dna. Liefen Du, board director of CEFC China.
Care sunt investițiile pe care le plănuiți pentru KMGI?
Liefen Du: Întâi, doresc să explic de ce investim în KMGI. În primul rând, din perspectiva strategiei naționale. China promovează Inițiativa „One Belt, One Road“, în timp ce Kazahstan promovează Planul Bright Road. Aceasta este o complementaritate de nivel politic înalt între cele două guverne. Cooperarea corporate este una ce poate complementa punctele forte ale fiecăruia. KMG, ca o companie petrolieră națională, deține resurse petroliere bogate și experiență în integrarea upstream, midstream și downstream, a construcției de facilități precum și operațiuni internaționale. Are o influență mare în piețele oil & gas din Asia Centrală, precum și în Europa Centrală și de Est. KMG a acumulat o bogată experiență operațională și o echipă de conducere ce oferă o bază bună pentru dezvoltarea sa viitoare. Avantajele CEFC sunt în primul rând în jurul fundației sale bazată pe energie. Are un strategie energetică foarte rațională, necontând dacă este în China sau în alte țări. Deoarece energia este un sector ce se bazează intens pe capital, pentru a putea susține dezvoltarea CEFC în domeniul energiei, aceasta a dezvoltat o gamă completă de sisteme de finanțare. Prin investiții internaționale multianuale, CEFC a acumulat resurse diplomatice și comerciale, stabilind un fundament pentru operațiunile sale internaționale. KMGI este o prezență solidă a KMG în Europa, din perspectiva extinderii acestora. Include nu numai capacitatea de rafinare ci și rețeaua de distribuție, capacitatea de stocare și logistica, ce au creat o conexiune energetică între Asia Centrală și Europa. Această strategie rațională este unul dintre motivele pentru care CEFC a ales KMGi deoarece poate ajuta astfel și CEFC să intre pe piața europeană. Cooperarea dintre cele două companii poate complementa punctele forte ale fiecăruia (…).
Cum vor genera ele oportunități pentru KMGI?
Liefen Du: Chiar și în faza negocierilor, am luat decizia ca ambele companii să se bucure pe deplin de avantajele lor respective. KMG a promis că va furniza anual 10 milioane de tone de țiței către KMGI pentru rafinare și comercializare. CEFC a promis că atunci când planul de afaceri pentru 5 ani este stabilit, atunci CEFC va oferi o finanțare de 3 miliarde de dolari în 5-10 ani. Aceste resurse și capital vor ajuta KMGI să devină o platformă energetică și investițională în următorii 5-10 ani. Acest capital nu va fi utilizat doar pentru îmbunătățirea activelor existente, dar și pentru achiziția de noi active în vederea eficientizării activității.
Care va fi impactul lor, atât asupra activităților Rompetrol, cât și în economia românească?
Liefen Du: După cum am menționat mai devreme, cooperarea care fortifică avantajele ambelor companii va îmbunătăți cu siguranță dezvoltarea KMGI. Ceea ce sperăm din partea guvernului român este un mediu politic și economic stabil. În acest sens, avantajele complementare dintre cele două companii vor aduce cu siguranță o mai bună dezvoltare a KMGI. Și, de asemenea, țițeiul va fi folosit pentru activitățile de rafinare și de trading ale KMGI. Această îmbunătățire a capacității rafinăriei KMGI va aduce bineînțeles o creștere a taxelor colectate și mai multă valoare sistemului energetic de cerere și ofertă din România. CEFC a promis, de asemenea, să finanțeze proiectele eligibile ce vor fi identificate în planul de afaceri de 5 ani. Finanțarea va fi utilizată pentru a îmbunătăți activele existente, pentru a actualiza tehnologia și calitatea produselor, și de asemenea pentru a îmbunătăți eficiența activelor nou aduse. După cum probabil cunoașteți, capacitatea sa de rafinare este mai mare pentru KMGI decât capacitatea sa de vânzare cu amănuntul. Sperăm ca pentru KMGI să aibă un lanț de desfacere mai rezonabil, guvernul român poate oferi mai multe locuri pentru construirea de stații de alimentare pentru KMGI, acest lucru putându-ne oferi mai multe oportunități de a investi în rețeaua de stații de alimentare și rețeaua de gaze naturale, precum și logistică. Echilibrul dintre rafinare și marketing poate fi unul mai rezonabil. Acest lucru poate oferi o contribuție completă a avantajelor KMGI. Sper că această cooperare dintre cele două companii poate îmbunătăți profitul KMGI, îmbunătățind de altfel și importanța sa politică din România, ceea ce nu numai că poate contribui la valoarea economică a României, dar poate aduce și oportunități de angajare.