Vacanța de primăvară va include Paștele în 2024

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a semnat ordinul privind structura anului şcolar 2023-2024, care prevede că vacanţa de primăvară din anul 2024 va include perioada Sărbătorilor Pascale.

„Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a semnat ordinul privind structura anului şcolar 2023-2024. A fost integrată propunerea de modificare a proiectului, astfel încât vacanţa de primăvară din anul 2024 să includă perioada sărbătorilor pascale”, informează Ministerul Educaţiei, pe pagina de Facebook.

Ordinul prevede că anul şcolar va avea o durată a cursurilor de 36 de săptămâni. Anul şcolar 2023-2024 va începe pe 11 septembrie şi se va încheia 21 iunie 2024. Săptămâna de vacanţă, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, este cuprinsă în perioada 12 februarie – 3 martie 2024.

Programul naţional „Şcoala altfel” şi a Programul „Săptămâna Verde” se va desfăşura în perioada 11 septembrie 2023 – 26 aprilie 2024. Cele două programe se vor desfăşura în intervale de cursuri diferite.

„Ordinul va fi disponibil, în formă integrală, pe site-ul Ministerului Educaţiei, după publicarea în Monitorul Oficial”, afirmă sursa citată.

Optimism privind Legile Educației

Pe de altă parte, rectorul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), prof. univ. dr. Remus Pricopie, este optimist că procesul de legiferare asociat proiectului România Educată se va încheia în câteva luni, iar din toamnă se va putea opera cu un nou concept în domeniul educaţiei.

Acesta apreciază eforturile ministrului Educaţiei, Ligia Deca, de a refuza să facă „show mediatic” pe subiecte populiste.

„Cred că până acum doamna Ligia Deca a dat dovadă de echilibru şi profesionalism. A refuzat să facă show mediatic pe subiecte populiste, de dragul ‘capitalului politic’, a reuşit, prin dialog, să elimine 98% din defectele proiectelor de lege prezentate public, în 2022, de fostul ministru al Educaţiei şi a readus aceste două legi importante pe traseul firesc al ‘României Educate’, spune rectorul SNSPA.

El a spus că prin noile legi ale educaţiei ar putea fi clarificată „dorinţa ilegitimă a unora de a confisca şcoala pentru interese mici, politicianiste, de partid”.

„Înţeleg şi respect efortul ministrului Educaţiei, doamna Ligia Deca, de a găsi un numitor comun, pe toate aceste teme, la nivelul coaliţiei politice, pe de o parte, şi la nivelul societăţii, pe de altă parte”, a menţionat Remus Pricopie.