Ligia Deca a anunțat că va putea fi utilizată în școli aparatura video
Ministra Educaţiei, Ligia Deca, a vorbit, într-o conferință de presă susținută la Câmpulung Muscel, despre programul de prevenire a violenţei şi a infracţiunilor în mediul şcolar.
Ea a precizat că a iniţiat o modificare a cadrului legislativ pentru ca şcolile să poată să utilizeze aparatura audio-video pe care o au, mai ales cele care sunt centre de examen. Aparatura va putea fi utilizată pentru a preveni faptele de violenţă în şcoală sau pentru a stabili adevărul în cazul în care astfel de incidente au avut loc”.
„Avem un program de prevenire a violenţei şi a infracţiunilor în mediul şcolar, denumit împreună prindem curaj şi în acest în acelaşi sens am iniţiat o modificare a cadrului legislativ pentru ca şcolile să poată să utilizeze aparatura audio-video pe care o au, mai ales cele care sunt centre de examen, pentru a preveni faptele de violenţă în şcoală sau pentru a stabili adevărul în cazul în care astfel de incidente au avut loc.
Nu este o măsură cu altă conotaţie, este o măsură strict dedicată creşterii climatului de siguranţă în şcoală”, a explicat Ligia Deca.
„Până acum, în legislaţie aveam prevăzut ca cu o majoritate de acord a cadrelor didactice, elevilor majori şi părinţilor să se poată utiliza. Practic, examenul de Bacalaureat certifică nişte competenţe ale absolventului. Aceste competenţe, pentru a putea fi recunoscute şi în ţară, dar şi de către partenerii noştri europeni, trebuie să fie garantate.
De aceea, subiectele nu variază, dar variază mijloacele de sprijin pentru ca acei copii care au cerinţe educaţionale speciale să poată să îndeplinească standardul de evaluare”, a concluzionat Deca.
Testarea antidrog a elevilor face parte dintr-o strategie mai amplă
Ministrul Educației a anunțat joi, 11 aprilie 2024, că încă nu s-a luat o decizie finală cu privire la testarea antidrog a elevilor români.
Potrivit Ligiei Deca, testarea în sine face parte dintr-o strategie mai largă, discutată în cadrul grupului interministerial. Testarea antidrog a elevilor români necesită îndeplinirea unor precondiții, plus un acord medical, fie din partea elevului, fie din partea familiei sale.
În prezent, se discută și despre locul în care ar putea avea loc testarea antidrog. Momentan, nu vrea să se pronunțe deoarece subiectul este în discuție.
A reamintit că, între 1 aprilie – 5 aprilie, Ministerul Educației a organizat, în toate școlile, acțiuni de informare cu privire la pericolul consumului de substanțe interzise. La nivelul fiecărui județ, există un grup de acțiune responsabil pentru elaborarea unui plan adecvat pentru gestionarea riscurilor legate de consumul de substanțe interzise în mediul școlar.
Agenția Națională Antidrog continuă să ofere formare cadrelor didactice pentru a le ajuta să recunoască simptomele consumului de droguri, astfel încât să poată informa familia și să apeleze la instituțiile competente în timp.