Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat miercuri, în Senat, că în pachetul de legi ale Educaţiei nu se vor regăsi sintagma „diversitate sexuală” şi nici altele care să se refere la ideologia de gen.
Ce vor presupune noile legi ale Educației?
De asemenea, ministrul Educației a susţinut că planurile-cadru pentru liceu vor fi puse în dezbatere publică „cât de curând”, în aşa fel încât programele şcolare să fie „în linie” cu învăţarea centrată pe elev şi pe competenţe.
„Aş dori să vă asigur că în pachetul de legi ale Educaţiei nu veţi regăsi niciunde sintagma ‘diversitate sexuală’. De asemenea, nu veţi găsi sintagme care se referă la ideologia de gen.
Sunt conştientă de importanţa reformei curriculare mai ales la nivelul liceului, de aceea noi în minister am demarat deja procesul pentru a pune în dezbatere publică cât de curând planurile-cadru pentru liceu, în aşa fel încât programele şcolare pentru liceu să fie în linie cu învăţarea centrată pe elev şi cu centrarea pe competenţe, pe care o avem deja cuprinsă în planurile-cadru pentru învăţământul primar şi pentru cel gimnazial. Este o prioritate pentru mine”, a spus Ligia Deca.
Sumă record pentru bugetul din Educație
Mai mult, ministrul Ligia Deca a mai precizat că bugetul Educaţiei pe 2023 este de aproximativ 10 miliarde de euro, ceea ce reprezintă „o sumă record”.
„Este o sumă record neegalată de bugetele anterioare. Pe lângă finalizarea proiectelor de legi ale Educaţiei, Ministerul Educaţiei în ultimele şase luni a reuşit să lanseze patru apeluri PNRR în valoare de 1,6 miliarde de euro. Urmează alte apeluri – patru în următoarele două-trei luni de încă 700 de milioane de euro şi avem deja 400 de milioane contractate.
Asta înseamnă că 75% din bugetul de 3,6 miliarde de euro din PNRR pentru Educaţie va intra în şcoli în cel mai scurt timp”, a mai spus ministrul Educației.
De asemenea, potrivit Ligiei Deca, formula de admitere la liceu propusă în pachetul de legi ale Educaţiei vine în întâmpinarea feedback-ului primit în dezbaterea publică. Totodată, ministrul a informat că se va afla în Parlament pentru un dialog nemijlocit la dezbaterea legilor Educaţiei.
„Formula actuală reprezintă deja o venire în întâmpinarea feedback-ului primit în dezbaterea publică a legilor”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, miercuri, în Senat.