Ligia Deca: „România Educată” a trecut de testul constituționalității. Este o victorie

Ligia Deca

Sursă: Inquam Photos / Octav Ganea

Legile educaţiei au fost declarate constituţionale. Ministrul Educației, Ligia Deca, a numit acest demers ca fiind o victorie pentru învățământul românesc.

După ce legile Educaţiei au fost declarate constituţionale, ministrul Educației, Ligia Deca, a ținut să menționeze că proiectul „România Educată” a trecut şi de testul constituţionalităţii.

Legile Educației sunt constituționale

Potrivit ministrului, pentru această „victorie” a fost depus un efort colectiv pentru un proiect atât de necesar pentru România.

„Încă o victorie pentru învățământul românesc! Pachetul legislativ „România Educată” a trecut și de testul constituționalității.
Legea învățământului preuniversitar și Legea învățământului superior au în spate zeci de mii de ore de elaborare, sute de discuții cu partenerii importanți din domeniu, mii de observații analizate și săptămâni întregi de dezbatere parlamentară.

A fost depus un efort colectiv pentru un proiect atât de necesar pentru România.

Am încredere că Legile educației vor transforma sistemul de învățământ din România și îl vor aduce la performanța pe care ne-o dorim. La rândul meu, în calitate de ministru, voi face tot ce stă în puterea mea astfel încât obiectivele să fie îndeplinite, iar copiii noștri să învețe într-un mediu de calitate, bazat pe echitate, respect și profesionalism. Fiecare elev va avea șanse egale de a se dezvolta.

Le mulțumesc tuturor celor care au fost alături de noi și au contribuit, astfel încât pachetul legislativ „România Educată” să ajungă în acest punct important!”, a scris Ligia Deca, miercuri,  pe pagina sa de Facebook.

Profesorii vor primi mai mulți bani

Potrivit unui ordin emis vineri, 16 iunie,  de Ministerul Educației, sumele acordate tuturor celor care se implică în derularea examenelor şi a concursurilor naţionale din acest an au fost majorate în medie cu 30%. Astfel, profesorii vor primi mai mulți bani.

„Ministrul Educației, Ligia Deca, a semnat ordinul nr. 4.483/2023, prin care cresc sumele acordate tuturor celor care se implică în derularea examenelor și a concursurilor naționale 2023, pentru a reconfirma importanța acestor activități și pe aceea a participării personalului didactic și didactic auxiliar la desfășurarea lor.

Ordinul prevede creșterea sumelor și pentru personalul implicat în comisiile pentru organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal, profesional și dual pentru anul școlar 2023 – 2024 și în comisiile din cadrul examenelor de absolvire/certificare a calificării profesionale pentru învățământul profesional, liceal și postliceal, sesiunile anului 2023.

Media creșterilor este de 30% față de anul 2022, pentru toate tipurile de activități din cadrul comisiilor. Astfel, în cadrul evaluării naționale a absolvenților clasei a VIII-a 2023, norma actuală de plată prevede suma de 15 lei/lucrare corectată, față de 11 lei/lucrare corectată, în anul 2022.

În cadrul examenului național de Bacalaureat 2023, norma actuală de plată prevede suma de 18 lei/lucrare corectată, față de 14 lei/lucrare corectată, în anul 2022.”, a transmis Ministerul Educației.