Ministrul Educației, Ligia Deca, a recunoscut că salariul unui cadru didactic debutant este mic, nemotivant, reamintind oamenilor că ea este un mare susţinător al revizuirii grilei salariale. Iată ce îi așteaptă pe românii care lucrează în domeniul educației.
Ministrul Educației recunoaște că salariul unui cadrul didactic debutant este mic
Marți, 16 mai 2023, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a recunoscut că salariile cadrelor didactice debutante sunt mici, nemotivante, însă, „la concurenţă cu alte sectoare în societate şi în economie, nu este motivant din punct de vedere financiar”.
„Există alte motivaţii pentru a alege cariera didactică, stabilitatea în carieră care vine odată cu titularizarea, lucrul cu copii, satisfacţia procesului educaţional. Grilele pe care le menţionăm, la care s-a lucrat împreună cu Ministerul Educaţiei, presupun o majorare pe medie de 60% a salariului. De asemenea, dacă ne aducem aminte această prevedere, conform căreia grila în învăţământ trebuie să plece de la salariul mediu pe economie, se afla ca un angajament în proiectul de lege a educaţiei.
Singurul motiv pentru care nu mai regăsim acolo este unul de ordine de tehnică legislativă. Acolo. Cei de la Ministerul Muncii au spus că în conformitate cu PNRR şi cu aranjamentele operaţionale, legea salarizării publice trebuie să fie singura lege care stabileşte inclusiv nivelul minimal de la care pleacă anumite grile. Am înţeles. Pentru mine contează mai puţin în ce lege este inclus acest angajament politic. Important este să se întâmple”, a declarat, marți, Ligia Deca în timpul emisiunii TV „Jurnalul de Seară” de pe Digi24.
Potrivit spuselor sale, ceea ce a ţinut de Ministerul Educaţiei, ci anume elaborarea grilelor de salarizare, propunerilor de grile cu care se putea merge la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale la negocierea legii salarizării unitare, s-a făcut încă de la finalul lui 2022, începutul lui 2023, fiind demarată procedura de renegociere a contractului colectiv de muncă.
„S-a finalizat contractul vechi şi atunci trebuie să negociem contractul colectiv de muncă nou. Astea ţin de Ministerul Educaţiei. Chestiunile legate de refacerea și revizuirea legii salarizării unice, legii salarizării publice, ţin de Ministerul Muncii, iar banii care trebuie alocaţi pentru a putea creşte salariile profesorilor trebuie să aibă o validare, în mod firesc, de la Ministerul Finanţelor.
Întotdeauna chestiunile care ţin de sisteme publice mari, cum este sistemul de educaţie, care are cei mai mulţi angajaţi în sistem, trebuie rezolvate în formula guvernamentală. Niciodată nu poate Ministerul Educaţiei să rezolve unilateral o chestiune de acest tip”, a explicat Ligia Deca.
Premierul României a discutat deja cu sindicatele din domeniul educației despre grilele de salarizare
Ministrul Educaţiei a precizat, totodată, că prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, a discutat cu liderii sindicatelor din domeniul educației, în decembrie 2022, despre grilele de salarizare.
„Domnul prim-ministru a discutat cu ei şi în luna decembrie, când s-a decis elaborarea acestui grup de lucru cu Ministerul Educaţiei pe grile, ceea ce s-a întâmplat, s-au şi finalizat. De asemenea, domnul prim-ministru a avut o întâlnire directă cu liderii sindicatelor la finalul lunii februarie.
S-au văzut, au discutat, au acordat o parte din subiectele pe care sindicatele le ridică acum. De asemenea, sunt convinsă că vor mai exista întâlni şi în viitorul foarte apropiat, deci nu există niciodată o întrerupere de comunicare între prim-ministru sau Guvern şi liderii sindicali.
Sigur că ei îşi doresc o urgentare a discuţiilor pe legea salarizării unice. Cu toţii ne dorim să ajungem la o soluţie rapidă şi decentă. Din nou, sunt un mare susţinător al revizuirii grilei salariale, în aşa fel încât debutantul în învăţământ să fie motivat să rămână în învăţământ şi cei mai buni absolvenţi de facultate să aleagă cariera didactică”, a adăugat ea.