Profesorii își vor îmbunătăți competențele
Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat luni că peste 100.000 de profesori își vor îmbunătăți competențele esențiale în pedagogia digitală. Acest demers beneficiază de o finanțare considerabilă de 80 de milioane de euro, alocată prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
„Pentru digitalizarea în educaţie avem nevoie de profesori care să aibă competenţe de pedagogie digitală. Răspundem acestei nevoi şi formăm peste 100.000 de cadre didactice pentru a-şi dezvolta competenţele-cheie de pedagogie digitală, cu fonduri în valoare de 80 de milioane de euro prin PNRR. Astăzi am semnat, alături de reprezentanţii unor instituţii de învăţământ superior şi de alţi furnizori de formare, contractele pentru cele 18 proiecte declarate câştigătoare pentru apelul de proiecte „Pedagogie digitală pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar”, a scris Deca pe Facebook.
Integrarea progresului tehnologic în procesul educațional
În perspectiva sa, această inițiativă reprezintă un pas suplimentar esențial în direcția pregătirii cadrelor didactice, având ca scop integrarea eficientă a progresului tehnologic în metodele de predare utilizate în sala de clasă.
Apelul „
Pedagogie digitală pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar” beneficiază de o alocare financiară de 80 de milioane de euro, fără TVA, din fonduri PNRR, având ca obiectiv principal formarea a 100.000 de profesori din învățământul preuniversitar.
Proiectul se concentrează pe îmbunătățirea competențelor cadrelor didactice în predare, evaluare, comunicarea cu părinții, precum și în crearea de conținuturi și resurse digitale. În plus, se preconizează publicarea a 50.000 de materiale educaționale deschise de către 50% dintre profesorii care vor beneficia de formare.
Fiecare proiect va avea o valoare minimă de 2,4 milioane de euro și va trebui să formeze cel puțin 3.000 de profesori, cu prioritate pentru cei din mediul gimnazial, liceal, rural și din zone defavorizate, așa cum este stipulat într-o listă publicată de Ministerul Educației.
Toți profesorii formați sunt obligați să dezvolte o resursă educațională deschisă de tip RED, care să răspundă la întrebările frecvente legate de cererile de finanțare din cadrul acestui apel. Programul de formare va include 84 de ore de cursuri și practică, iar toate materialele trebuie să fie finalizate până în septembrie 2025.
Peste 100.000 de profesori vor fi instruiți în pedagogie digitală și vor crea o resursă educațională deschisă până în septembrie 2025. Ministerul Educației a aprobat 19 programe de formare în acest sens, iar lista acestora este disponibilă aici.