importanta deosebita intreprinderilor mici si mijlocii, iar aceasta pozitie a fost oficializata prin Strategia Lisabona, in urma cu patru ani. Exista o „Carta Verde” a intreprinderilor mici si mijlocii din Uniunea Europeana si suntem in faza implementarii acesteia la nivel local si national.
Capital: Sunt americanii superiori la capitolul antreprenoriat?
Erkki Liikanen: Statisticile ne spun ca sunt mai multe intreprinderi mici si mijlocii in Uniunea Europeana decat in Statele Unite ale Americii, dar nu superioritatea numerica decide superioritatea reala. Intreprinderile americane sunt mai dinamice, mai agresive si se misca mai usor pe piata mondiala.
Capital: Care este explicatia?
Erkki Liikanen: Elementul primordial il constituie mediul de afaceri, dinamica si regulile care il guverneaza. Majoritatea antreprenorilor americani de succes se afla la a doua, chiar a treia incercare. Au trecut prin falimente, au invatat ce era de invatat, iar apoi au avut success. In Statele Unite ale Americii un esec la activ nu te discrediteaza in fata societatii, a bancilor si a investitorilor.
Capital: Este situatia diferita in Uniunea Europeana?
Erkki Liikanen: Da, din punctul de vedere al abordarii antreprenoriatului. Initiativa privata este o stare de spirit in America, in Uniunea Europeana, nu. Aici, daca dai faliment, pierzi totul si este foarte greu sa te redresezi din punct de vedere social si financiar. Este un aspect pe care incercam sa-l schimbam. Miza este extraordinara, pentru ca reusind sa netezeasca drumul micilor afaceri, Comisia Europeana reuseste, pe termen mediu si lung, sa rezolve problema somajului.
Capital: In 2010 Uniunea Europeana si-a propus sa devina cea mai importanta forta economica mondiala, iar intreprinderile mici si mijlocii au fost declarate, prin Strategia Lisabona, ca fiind motorul acestei performante. Ele insa sustin ca Strategia Lisabona, globalizarea in general, le discrimneaza, servind in primul rand interesele companiilor transnationale. Cum comentati?
Erkki Liikanen: Nu impartasesc acest punct de vedere. Consider ca intreprinderile mici si mijlocii sunt forta motrice a progresului economic si ca globalizarea, privita ca delocalizare a serviciilor si productiei, le creeaza oportunitati de dezvoltare.
Capital: Totusi, aspecte concrete, cum ar fi imposibilitatea intreprinderilor mici si mijlocii europene de a participa la licitatii publice din ratiuni ce tin de decapitalizare si acces limitat la credite, compromit asteptarile pe care le exprimati fata de rolul IMM.
Erkki Liikanen: Exista provocari carora trebuie sa le facem fata, dificultati pe care trebuie sa le depasim. Este adevarat ca, la nivel local, intreprinderile mici si mijlocii nu au problemele cu care se confrunta la nivel national si comunitar. Tot atat de real este insa si efortul Comisiei Europene de eliminare a barierelor din calea intreprinderilor europene.
Capital: Ati afirmat ca va bazati pe intreprinderile mici si mijlocii in rezolvarea problemei somajului si dinamizarea cresterii economiei Uniunii Europene. Este valabil si pentru cele din centrul si estul Europei, care, judecand dupa modelul romanesc, merg in pierdere, au unul-doi angajati, se lupta cu birocratia si coruptia din administratie si rezista in masura in care se angreneaza in economia subterana?
Erkki Liikanen: Lipsa de predictibilitate a mediului de afaceri, birocratia, coruptia, toate acestea fac din regiune un loc in care demararea unei afaceri, reusita ei, sunt dificile. Sunt convins insa ca, dezvoltand instrumente de contracarare a acestei situatii, lucrurile vor sta cu totul altfel in viitor, si intreprinderile mici si mijlocii vor avea un rol social important.
Capital: La ce instrumente de contracarare va referiti?
Erkki Liikanen: In principal, la diminuarea birocratiei, la facilitarea accesului la creditare si la transparenta legislativa.
Capital: La aceeasi intrebare, raspunsul unui antreprenor roman ar fi avut ca punct central nu atat diminuarea birocratiei si transparenta legislativa, cat accesul la fonduri, cu precadere europene si, daca este posibil, nerambursabile. Cum comentati?
Erkki Liikanen: Daca cineva crede ca Uniunea Europreana inseamna bani multi, fara obligatii, se insala. Finantarile europene nu pot suplini sursele de finantare nationale si pe cele personale, ale antreprenorului. Le pot, cel mult, completa. Uniunea Europeana nu este banca, iar componenta financiara de care pot beneficia antreprenorii nu suplineste eforturile guvernelor nationale, nici eforturile personale. Este doar un ingredient al succesului unei afaceri, nu determinantul acestuia.
Liikanen: „Europenii nu au cultura riscului”
15 iulie 2004, 12:00
Ultima modificare în 15 iulie 2004, 15:00
importanta deosebita intreprinderilor mici si mijlocii, iar aceasta pozitie a fost oficializata prin Strategia Lisabona, in urma cu patru ani. Exista o "Carta Verde" a intreprinderilor mici si mijlocii din Uniunea Europeana si suntem in faza implementarii acesteia la nivel local si national. Capital: Sunt americanii superiori la capitolul antreprenoriat?Erkki Liikanen: Statisticile ne spun ca sunt mai multe intreprinderi mici si mijlocii in Uniunea Europeana decat in Statele Unite ale Americii,
Etichete: arhiva,
liikanen,
uniunea,
Uniunea Europeana
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook