Ai „limba ondulată”? Dacă te confrunți cu o astfel de problemă, este foarte important să știi că, adesea, limba vorbește despre sănătatea ta. Citește în continuare pentru a afla ce înseamnă asta!
O limbă ”ondulată” apare atunci când, după cum sugerează și numele, există „încărcare indentară a părților laterale ale limbii”, a declarat pentru HuffPost dr. Neeraj Panchal, șeful secției de chirurgie orală și maxilo-facială la Penn Presbyterian Medical Center.
„De obicei, apare ca urmare a apăsării persistentă a limbii pe dinți.”
Această afecțiune, cunoscută și sub numele de ”limbă cu crustă de plăcintă”, poate fi observată atunci când scoți limba.
”Căutați prezența crestăturilor neregulate sau a valurilor de-a lungul marginilor laterale care „par să vă imprime forma dinților”, spune dr. Soroush Zaghi, medic ORL-ist din Los Angeles, potrivit Huffington Post.
Experții explică câteva motive potențiale pentru care limba poate arăta astfel și ce ar putea însemna din punctul de vedere al sănătății.
1. Posibil să aveți o deficiență de vitamine
Carența anumitor nutrienți – în special vitaminele B, cum ar fi B12, acid folic (B9) și riboflavină (B2) – poate duce la umflarea limbii, precum și la alte probleme de sănătate orală, cum ar fi inflamația gingiilor.
„Această umflare poate face ca limba să apese pe dinți, creând un aspect festonat”, a spus el. „Aceste vitamine sunt cruciale pentru regenerarea celulară și menținerea țesuturilor mucoase sănătoase din gură”, explică Soroush Zaghi.
2. S-ar putea să scrâșniți din dinți
Obiceiuri orale proaste, cum ar fi scrâșnirea dinților (termenul medical este bruxism) poate duce la aceste modificări ale limbii.
Aceste comportamente sunt destul de frecvente la persoanele care se confruntă cu stres sau anxietate. Semnele de scrâșnire a dinților includ dureri de cap, dureri de maxilar, uzura și spargerea dinților și sensibilitatea la alimente calde și reci.
Aceste afecțiuni „exercită o presiune suplimentară pe părțile laterale ale limbii, ducând la un aspect ondulat al limbii”, a spus Zaghi. „De asemenea, împingerea limbii, în cazul în care limba este apăsată prea tare pe dinți în mod frecvent, poate contribui la afecțiune.”
3. Deshidratare
Aportul inadecvat de lichide poate cauza umflarea țesuturilor din organism, inclusiv a limbii.
„O limbă umflată poate apăsa pe dinți mai frecvent sau mai puternic, rezultând margini ondulate caracteristice”, a spus Zaghi.
4. Un spațiu limitat pentru limbă
„Factorii anatomici, cum ar fi un palat îngust sau cu arc înalt al boltei palatine, pot limita spațiul disponibil pentru limbă în gură”, a spus Zaghi.
„Această limitare forțează limba să apese pe dinți”, explică el.
5. Suferiți de apnee în somn
Apneea obstructivă în somn (OSA) este o tulburare în care respirația este întreruptă în mod repetat pe tot parcursul nopții din cauza blocării căilor aeriene superioare.
Afecțiunea, care include simptome precum sforăitul puternic și somnolența în timpul zilei, este mai frecventă în rândul persoanelor cu anumite trăsături anatomice, cum ar fi maxilarul mic sau îngropat sau limba prea mare.
Cine suferă de OSA, se luptă să respire noaptea, apăsând, inconștient, limba, pe dinți.
„Afecțiuni precum apneea obstructivă în somn, în care limba poate bloca căile respiratorii în timpul somnului, sunt adesea asociate cu spațiu limitat al limbii”, a spus Zaghi.
Netratată, OSA poate avea implicații grave asupra sănătății, cum ar fi creșterea riscului problemelor cardiovasculare.
6. Tulburare a articulației temporo-mandibulare
Tulburările articulației temporo-mandibulare (TMJ), care conectează maxilarul inferior de craniu, pot provoca simptome precum dureri de maxilar, dureri de urechi sau dificultăți de deschidere sau închidere a gurii.
„Alinierea greșită sau disfuncția asociată cu tulburările TMJ pot reduce spațiul pentru limbă, contribuind la un aspect festonat”, a spus Zaghi.
7. Posibil să aveți o problemă cu tiroida
Hipotiroidismul este o afecțiune în care corpul nu produce suficienți hormoni tiroidieni. Pentru unii, o tiroidă subactivă poate provoca umflarea limbii, astfel încât să apese mai puternic pe dinți. Alte simptome includ oboseala, creșterea în greutate, dificultăți de toleranță frig și rărirea părului.
Este un motiv de îngrijorare?
A avea o limbă ondulată, nu este, în general, ceva, dăunător, a explicat Zaghi. Cu toate acestea, poate fi un semn al unei probleme de sănătate subiacente care necesită atenție, a spus el. Prin urmare, este important să descoperiți cauza principală.
Potrivit lui Zaghi, ar trebui să vă programați la medic, dacă ați dezvoltat pete dureroase pe limbă care se vindecă lent sau dacă aveți alte simptome, cum ar fi dificultăți la înghițire. sau probleme cu vorbirea sau alte modificări ale sănătății orale.
În general, e bine să contactați un medic pentru o evaluare ori de câte ori observați „leziuni neobișnuite ale gurii sau ale limbii”, a spus Panchal, deoarece „diagnosticarea precoce a leziunilor este esențială”.
În plus, dacă ați observat simptome potențiale ale unora dintre celelalte probleme de sănătate discutate mai sus – cum ar fi apneea în somn, o tulburare de TMJ sau o tiroida hipoactivă – trebuie să apelați la medic.
„Tratamentul ar putea implica ajustări ale dietei, tratamente ortodontice pentru a aborda spațiul limitat al limbii, intervenții pentru obiceiuri orale precum bruxismul sau gestionarea oricăror afecțiuni asociate, cum ar fi tulburările ATM sau apneea în somn”, a spus Zaghi.