Vineri seară, ningea viscolit în mai multe zone din țară. Avertisment pentru șoferi privind viteza maximă
Avertisment pentru șoferi privind viteza maximă pe drumurile acoperite cu zăpadă. Vineri seară, echipele de deszăpezire au intervenit în mai multe zone din țară. Șoferii sunt îndemnați să evite deplasările dacă vehiculele lor nu sunt pregătite corespunzător pentru condițiile de iarnă.
DRDP Iași a informat, vineri seară, că în mai multe județe ale Moldovei, precum Suceava, Neamț și Iași, se înregistrează în prezent ninsori viscolite și de intensitate moderată.
Pe fondul atenționărilor meteorologice privind intensificări ale vântului și precipitații mixte, echipele de deszăpezire ale instituției intervin pe sectoarele afectate pentru a asigura circulația rutieră.
Drumarii sfătuiesc șoferii să se informeze înainte de a porni la drum și să se asigure că vehiculele sunt echipate corespunzător pentru condițiile de iarnă.
Totodată, echipele de deszăpezire din centrul țării acționează activ pentru menținerea siguranței pe șosele.
”ATENŢIE – A început să ninga abundent în zona montană din centrul ţării. Utilajele de deszăpezire sunt deja pe traseu pentru a curăţa carosabilul de zăpada depusă. Conduceţi preventiv şi adaptati viteza la condiţiile de trafic”, au transmis şi reprezentanţii DRDP Braşov.
Ninge, de asemenea, în zonele montane din județele Gorj și Vâlcea.
”Pe DN 7A, între Voineasa şi Obârşia Lotrului, şi DN 67C, Novaci-Rânca, se înregistrează precipitaţii sub formă de ninsoare. Se acţionează cu utilaje cu lamă şi se răspândeşte material antiderapant pentru asigurarea circulaţiei rutiere în condiţii de siguranţă.
Nu vă deplasaţi în zonele afectate de ninsoare cu autovehiculele neechipate corespunzător pentru iarnă”, a transmis DRDP Craiova.
Care este viteza maximă pe un drum cu zăpadă
Fiecare tronson de drum din România are stabilită o viteză maximă admisă de autorități, valabilă atât în condiții meteo favorabile, cât și în situații de vreme rea, precum ploaie sau ninsoare. Poliția rutieră reamintește șoferilor regulile esențiale pentru siguranța traficului în astfel de condiții.
Conducătorii auto sunt sfătuiți să verifice prognoza meteo înainte de a pleca la drum, mai ales în perioadele cu ninsori. Este esențial ca șoferii să acorde o atenție sporită condițiilor de pe carosabil și să conducă preventiv.
IPJ Prahova recomandă șoferilor să își adapteze permanent viteza la condițiile de drum, mai ales atunci când carosabilul este acoperit cu zăpadă, gheață sau polei. Astfel, în localități, viteza nu trebuie să depășească 30 km/h, iar în afara acestora, 50 km/h, atunci când drumul este acoperit cu polei, gheață, zăpadă, mâzgă sau piatră cubică umedă, potrivit ProMotor.
Pe drumurile acoperite cu zăpadă, respectarea regulilor devine obligatorie pentru siguranța tuturor participanților la trafic. Astfel, șoferii sunt obligați să adapteze viteza la condițiile meteorologice, iar în localități, limita recomandată de viteză scade la 30 km/h.
În afara localităților, viteza maximă nu ar trebuie să depășească 50 km/h. Pe drumurile alunecoase sau acoperite cu zăpadă, șoferii trebuie să fie conștienți că aderența scade semnificativ comparativ cu situația în care carosabilul este uscat.
Atenție! Vorbim aici despre recomandări venite din partea Poliției, nu de limite legale de viteză. Legea impune doar obligația de a adapta viteza la condițiile meteo.
Din puncte de vedere legal, limitele de viteză în România sunt de:
- 50 km/h în localitate;
- 90 km/h pe drumurile naționale sau județene;
- 100 km/h pe drumurile europene;
- 120 km/h pe drumurile expres;
- 130 km/h pe autostradă.
În unele cazuri, administratorul drumului poate stabili totuși alte limite de viteză inferioare. Spre exemplu, pe autostrada București-Pitești s-a impus o limită de 80 km/h atunci când plouă.
Cum conducem pe vreme ploioasă sau pe ninsoare
De asemenea, șoferii trebuie să păstreze o distanță suficientă față de vehiculul din față pentru a putea opri în siguranță în condiții nefavorabile.
În condițiile de drum cu zăpadă, gheață sau polei, este esențial ca autovehiculul să fie echipat cu anvelope de iarnă.
În plus, se recomandă ca șoferii începători să evite, pe cât posibil, conducerea pe drumuri alunecoase, pe timp de noapte sau pe distanțe mari, având în vedere experiența lor redusă și riscurile asociate.