Limită la banii cash! Restricții privind numerarul. Trebuie să declari banii

bani cash

SURSA FOTO: Dreamstime

Limită la banii cash! Dacă intenționezi să cumperi lucruri de valoare din străinătate și vrei să plătești cu numerar, trebuie să știi că trebuie să declari banii la vamă. Iată cum faci acest lucru.

Limită la banii cash! Reglementările europene impun obligația de a declara numerarul la autoritățile vamale în cazul în care se intră sau se iese din Uniunea Europeană cu sume de 10.000 euro sau mai mult, sau echivalentul acestei sume în alte valute. Această prevedere este aplicabilă în mod uniform în toate statele membre, inclusiv în România.

Limită la banii cash! Trebuie să declari numerarul la autoritățile vamale

Conform reglementărilor în vigoare, termenul de „numerar” nu se referă exclusiv la bancnote și monede, ci include și alte instrumente financiare, precum cecurile de călătorie, biletele la ordin, ordinele de plată, precum și anumite obiecte de valoare, cum ar fi monedele din aur cu un conținut de cel puțin 90% sau lingourile de aur cu o puritate minimă de 99,5%.

Potrivit The Legal Badger, pentru a se conforma acestor reglementări, călătorii care transportă sume egale sau mai mari de 10.000 euro sunt obligați să completeze un formular standardizat de declarație, disponibil la punctele de trecere a frontierei. Acest document solicită informații detaliate despre purtătorul numerarului, precum și despre proveniența și destinația fondurilor, inclusiv datele referitoare la proprietarul sau destinatarul preconizat al sumelor respective.

Dacă numerarul este transportat în numele unei persoane juridice, declarația trebuie să includă și detalii despre acea persoană juridică, mai precizează sursa citată.

Ce se întâmplă dacă nu respecți limita

Nerespectarea obligației de a declara sumele de numerar care depășesc pragul stabilit permite autorităților vamale să rețină sumele nedeclarate și să impună sancțiuni contravenționale, conform legislației în vigoare.

Este important de subliniat că, conform noilor reglementări adoptate la nivel european, autoritățile vamale pot interveni și în cazul sumelor mai mici de 10.000 euro, dacă există suspiciuni legitime că numerarul provine din activități ilicite.

Pentru a evita posibilele complicații la frontieră, se recomandă călătorilor să folosească modalități alternative de transport al fondurilor, cum ar fi serviciile bancare sau instrumentele de plată electronică.

Astfel, nu există o limită de numerar care să poată fi transportată la graniță, dar sumele ce depășesc 10.000 de euro trebuie declarate prin completarea unui formular standardizat, care se va prezenta autorităților vamale la trecerea frontierei. Este important de menționat că pragul de 10.000 de euro se aplică doar la intrarea sau ieșirea din Uniunea Europeană.