Marcel Boloș, despre restricțiile privind tranzacțiile în numerar pentru datornici
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a explicat, joi seară, că este firesc ca taxele și impozitele datorate bugetului de stat să fie plătite de contribuabili. El a subliniat că datornicii care au popriri pe conturi ar putea avea limitări în tranzacțiile pe care le fac cu bani numerar până la achitarea datoriilor către buget.
Conform ministrului Boloș, România are creanțe bugetare neîncasate în valoare de 51 de miliarde de lei, dintre care s-au recuperat doar 7 miliarde. Pentru a introduce o mai mare disciplină în plata contribuțiilor, se propune ca datornicii cu popriri pe conturi să aibă restricții la plățile în numerar.
„Din 51 de miliarde creanţe bugetare, neîncasate la buget, România a încasat 7 miliarde de lei, tocmai pentru că aceste plăţi în numerar care există… dar repet, numai pentru cei care au popriri pe conturi, numai pentru această situaţie s-ar putea aplica această restricţie a plăţilor în numerar pentru că trebuie să introducem această disciplină în ceea ce priveşte plata contribuţiilor faţă de buget”, a afirmat Marcel Boloş.
Aceste restricții ar varia în funcție de dimensiunea contribuabilului:
- 5.000 de lei pentru marii contribuabili;
- 2.500 de lei pentru contribuabilii mijlocii;
- 1.000 de lei pentru contribuabilii mici.
Aceste plafoane se aplică doar pe perioada în care contribuabilul are poprire pe conturi. După achitarea datoriilor, limitările sunt ridicate, iar plățile în numerar pot fi efectuate fără restricții.
„Este un lucru de normalitate ca aceste impozite şi taxe datorate bugetului să fie achitate bugetului (…) Se pot achita în continuare în numerar impozitele şi taxele, fără niciun fel de dificultate”, a conchis ministrul.
Măsuri necesare pentru a reduce riscul fiscal
Ministrul Boloș a explicat că aceste măsuri sunt necesare pentru a reduce riscul fiscal asociat cu datornicii care evită rularea banilor prin conturi pentru a se sustrage de la plata datoriilor.
Într-o postare anterioară pe Facebook, el a subliniat că debitorii care au poprire bancară folosesc numerarul pentru tranzacții, ceea ce face dificilă colectarea datoriilor.
„După cum se ştie, debitorii care au poprire bancară prezintă un risc fiscal ridicat de neplată a datoriilor. Popririle bancare se realizează automat, astfel că s-a constatat ca gradul de încasare este unul extrem de mic din cauza faptului că debitorii folosesc numerarul la tranzacţiile derulate, cu scopul de a nu rula banii prin conturi”, transmitea ministrul.
De asemenea, ministrul a criticat valorificarea ineficientă a bunurilor confiscate și regulile permisive care permit unor contribuabili să evite plata taxelor, ceea ce a dus la pierderi semnificative pentru bugetul de stat.
Ministrul Finanţelor a subliniat, în context, că propunerile cuprinse în proiectul publicat miercuri au fost convenite după discuţii cu mediul de afaceri.