Această decizie este motivată de preocupările legate de siguranța rutieră, având în vedere că reducerea vitezei poate contribui la scăderea numărului și gravității accidentelor din Constanța.
De la 70 km/h la 50 km/h
Bulevardele Aurel Vlaicu și Mamaia sunt printre cele mai circulate din Constanța, iar o astfel de măsură ar putea avea un impact semnificativ asupra traficului.
Concret, Serviciul Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Constanța a cerut Primăriei Constanța ca viteza maximă legală pe anumite porțiuni din bulevardul Aurel Vlaicu și bulevardul Mamaia să fie redusă de la 70 km/h la 50 km/h.
Potrivit unei postări a Primăriei Constanța pe pagina oficială de Facebook, tronsoanele pe care urmează ca viteza maximă legală să scadă la 50 km/h sunt, după cum urmează: bulevardul Aurel Vlaicu – între strada Alba Iulia și strada Baba Novac; bulevardul Mamaia – tot tronsonul din stațiunea Mamaia.
Descurajarea vitezei excesive
Aceasta ar putea fi o măsură importantă pentru a descuraja viteza excesivă și a încuraja șoferii să respecte limitele de viteză. Amenzile care variază între 330-825 de lei pentru depășirea limitei de viteză cu 10-30 km/h ar putea ajuta la menținerea unui trafic mai sigur pe aceste bulevarde.
Este posibil ca aceste sancțiuni să creeze o presiune suplimentară asupra șoferilor, dar ar putea contribui și la creșterea conștientizării asupra importanței siguranței rutiere.
Totuși, șoferii pot achita doar jumătate din amendă cu condiția să achite în termen de 15 zile. Totodată, șoferii pot afla cu câți km/h pot depăși limita de viteză fără să se aleagă cu o amendă.
O măsură necesară
Este o măsură care pare bine gândită, având în vedere că traficul intens și accidentele rutiere frecvente pot fi reduse prin controlul vitezei de circulație. Reducerea limitei de viteză la 50 km/h pe porțiuni cheie, precum bulevardul Aurel Vlaicu și bulevardul Mamaia, ar putea să ajute la prevenirea accidentelor, mai ales având în vedere zonele cu mult trafic, unde sunt și pietoni sau vehicule mai lente.
Reducerea vitezei ar putea îmbunătăți și fluidizarea traficului, deoarece șoferii vor fi nevoiți să circule mai atent și cu o viteză mai mică, care să permită manevre de siguranță mai rapide în caz de nevoie.