Au fost propuse noi reguli de închiriere a locuințelor ANL

Au fost propuse noi reguli de închiriere a locuințelor ANL. Un proiect de ordonanță care propune modificarea legii privind Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) a fost publicat pentru dezbatere publică pe site-ul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Printre principalele schimbări propuse se numără extinderea surselor de finanțare ale ANL, incluzând veniturile generate din vânzarea locuințelor.

Totodată, proiectul introduce modificări legate de plafonul maxim al chiriei percepute și include reglementări suplimentare privind închirierea locuințelor pentru tineri și pentru specialiștii din domeniul sănătății. Aceste ajustări urmăresc să îmbunătățească accesibilitatea și sustenabilitatea locuințelor gestionate de ANL.

Problemă legată de sursele de finanțare ale ANL

Inițiatorii proiectului de modificare a Legii 152/1998 au identificat o problemă legată de sursele de finanțare ale Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL), subliniind că acestea nu includ sumele obținute din vânzarea locuințelor ANL care au fost transferate autorităților locale. Aceste locuințe sunt închiriate de autorități, dar chiriașii au posibilitatea de a le achiziționa.

Un alt aspect vizat de proiectul de ordonanță este modificarea nivelului maxim al chiriei percepute pentru locuințele ANL. Documentul propune eliminarea limitei fixe de 5.000 de lei și introducerea unei formule flexibile: chiria maximă va reprezenta 30% din venitul mediu net lunar pe membru de familie, fără a depăși 200% din salariul net minim pe economie. Această schimbare urmărește să alinieze costurile chiriei la veniturile reale ale beneficiarilor.

bloc, blocuri, apartamente, case, locuințe
SURSA FOTO: Dreamstime

Așadar, după cum se arată în actul normativ, ”30% din venitul mediu net lunar pe membru de familie, calculat în funcţie de veniturile realizate în ultimele 12 luni, în cazul în care venitul net pe membru de familie este mai mare decât 100% salariul net rezultat din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată (…) şi care nu depăşeşte cu 200% salariul net rezultat din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată”. În prezent, această limită superioară este stabilită cu sintagma ”dar nu mai mult de 5.000 lei”, potrivit avocatnet.ro.

Două prevederi noi propuse la actuala lege

Legea actuală privind Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) ar urma să fie modificată pentru a introduce noi reglementări referitoare la închirierea locuințelor destinate tinerilor și specialiștilor din domeniul sănătății.

Conform proiectului, sunt propuse două prevederi noi. Prima stipulează că închirierea locuințelor pentru tineri trebuie să respecte toate condițiile deja specificate în legislația în vigoare, însă introduce posibilitatea redistribuirii locuințelor din fondul destinat acestora.

Cea de-a doua prevedere prevede că, din totalul locuințelor construite prin Programul de construcții de locuințe pentru tineri, un procent de până la 20% va putea fi alocat specialiștilor din domeniul sănătății. Această măsură urmărește să sprijine personalul medical prin acces la locuințe în condiții avantajoase.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, această măsură a fost propusă cu scopul de ”a sprijini asigurarea unui fond de locuințe pentru specialiștii din domeniul sănătății, altele decât cele realizate exclusiv pentru această categorie profesională, pentru a putea soluționa deficitul de specialiști la nivel local”.

Fondul de locuințe creat conform noilor reglementări va fi utilizat exclusiv în regim de închiriere, fără posibilitatea ca aceste locuințe să fie vândute.

De asemenea, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a proiectului de ordonanță, Guvernul va avea obligația de a modifica Normele metodologice necesare pentru aplicarea prevederilor Legii 152/1998.

Trebuie menționat că, pentru a produce efecte, proiectul de ordonanță trebuie să fie aprobat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.