Procurorul general al României, Alex Florenţa, a vorbit, în cadrul unui interviu televizat, despre proiectul de lege care vizează dezincriminarea evaziunii fiscale dacă prejudiciul este până la un milion de euro. Potrivit lui, această limită stabilită este una prea mare pentru nivelul din prezent al României.
Alex Florenţa consideră că demersul este unul bun
Marți, în cadrul unui interviu televizat, Alex Florența a fost întrebat cu privire la opinia sa despre proiectul de lege care propune dezincriminarea evaziunii fiscale în cazul în care prejudiciul nu depășește un milion de euro.
Procurorul general al României consideră că beneficiile de acest gen, referitoare la achitarea prejudiciului cu o anumită sancțiune suplimentară, ar trebui să fie diferențiate.
„Chiar dacă în esenţa sa un astfel de demers nu este neapărat greşit, limita la care ajungem să putem aplica aceste beneficii ale plăţii integrale e, într-adevăr, o discuţie. În ceea ce mă priveşte, cred că limita de un milion de euro este prea ridicată. Cel puţin pentru nivelul actual al României.
De asemenea, cred că anumite beneficii de acest tip în sensul achitării prejudiciului cu o anumită sancţiune suplimentară ar trebui la rândul lor defalcate în funcţie de momentul în care intervine această manifestare de voinţă pe parcursul urmăririi penale”, a declarat procurorul general.
Procurorul general oferă propuneri pentru acest proiect legislativ
El a precizat că atunci când inculpatul alege să utilizeze acest beneficiu și să achite prejudiciul în timpul urmăririi penale, evitând astfel cheltuielile judiciare legate de un proces prelungit, sancțiunea ar trebui să fie calculată într-un anumit procent. Procentul s-ar putea situa între 20 și 25%.
Procurorul general propune ca, în cazul în care inculpatul decide să continue și să se prezinte în fața primei instanțe, iar apoi, în funcție de probele administrate, optează pentru beneficiul achitării prejudiciului, procentul ar trebui să fie crescut, spre exemplu, aproximativ 50%, având în vedere că deja s-au acumulat anumite cheltuieli judiciare suplimentare.
„Dacă inculpatul apelează la acest beneficiu şi înţelege să achite prejudiciul în cursul urmăririi penale, evitând astfel cheltuielile judiciare inerente unui proces care se lungeşte, această penalizare să fie într-un procent, să spunem 20-25%, dacă se trece la pasul următor, decide să se judece şi în cursul primei instanţe, în funcţie de probatoriul administrat decide să apeleze la acest beneficiu, procentul să fie mai mare pentru că ai generat deja nişte cheltuieli judiciare sublimentare, să spunem un 50%, iar dacă decizi până la urmă să mergi până la finalitatea procesului şi doar înainte de o hotărâre definitivă de condamnare înţelegi să apelezi la un astfel procedură, sancţiunea să fie şi mai mare, să fie de pildă un 100% achitat suplimentar pe lângă prejudiciul iniţial”, a explicat procurorul general.
Impact pozitiv al proiectului privind limita pentru dezincriminarea evaziunii fiscale
Potrivit procurorului, un astfel de demers poate descuraja evaziunea fiscală. El argumentează că fiecare persoană va evalua prejudiciul imputat și sancțiunea suplimentară. Împreună cu costurile financiare ale unui proces judiciar.
„Pentru că un astfel de demers are, într-adevăr, natura să descurajeze pentru că fiecare se va uita, în primul rând, la prejudiciul care i se impută şi pe care va trebui să-l achite, la sancţiunea care vine suplimentar, la toţi banii pe care îi cheltui implicit într-un astfel de demers judiciar şi atunci s-ar putea că, într-adevăr, să existe o consecinţă pozitivă, să spun, a unui astfel de demers legislativ fiind descurajant tocmai prin prisma efortului financiar pe care ar trebui să-l suporte un inculpat”, a mai explicat Alex Florenţa.
Procurorul general susține că nu a fost consultat referitor la acest proiect legislativ.
„Nu, tatonarea formală a existat pe chestia asta, dar varianta asta finală, dacă nu mă înşel, a intrat inclusiv pe zona de amendamente în Parlament”, a precizat el.
Alex Florența a elucidat și motivele pentru care consideră că acest prag de un milion de euro pentru evaziunea fiscală nu este potrivit.
„Cred că un milion de euro este prea mult, plecând de la numărul dosarelor penale pe care le avem în instrumentare şi mai ales la prejudiciile care sunt constatate către organele fiscale în aceste dosare.
Ori un prejudiciu de un milion de euro în momentul de faţă nu se regăseşte, sau peste un milion de euro nu se regăseşte în foarte multe dintre dosarele penale, lucru care reflectă faptul că, într-o anumită formă sau cel puţin într-o anumită modalitate de manifestare a acestui fenomen, evaziunea fiscală la noi, cel puţin cea cu care suntem sesizaţi în orice caz, nu atinge neapărat acest nivel de prejudiciu”, spus procurorul general, pentru TVR Info.