Băncile au reintrodus comisioane pentru retragerea de numerar

Vești proaste pentru cei cu carduri bancare! Băncile au reintrodus comisioanele pentru retragerea de numerar de la propriile ATM-uri. Deși până recent retragerile de la bancomatele proprii erau, în general, gratuite, acum majoritatea băncilor aplică comisioane, iar costurile nu sunt deloc neglijabile.

În prezent, doar BCR și CEC Bank nu percep comisioane pentru retragerile de numerar efectuate la bancomatele proprii ale băncii emitente. În schimb, bănci precum Raiffeisen și UniCredit aplică cele mai mari costuri pentru retragerea de numerar de la propriile ATM-uri. De asemenea, multe bănci au început să impună comisioane procentuale, care variază între 0,5% și 1,5% din suma retrasă, iar limita minimă pentru retragerile de numerar poate fi de 5 sau 10 lei.

Printre cele mai importante bănci, Banca Transilvania percepe un comision de 0,5% din suma retrasă, dar nu mai puțin de 2,5 lei, în timp ce Raiffeisen Bank aplică un comision de 1,5% din suma retrasă. UniCredit impune un procent de peste 1,5%, cu o sumă minimă de 10 lei, iar BRD percepe un comision de 1% din suma retrasă, dar nu mai puțin de 10 lei. Aceste costuri sunt suplimentate de comisioanele de administrare a contului curent, care pot fi percepute lunar sau anual, în funcție de bancă.

Comisioanele pentru administrarea contului curent variază considerabil între bănci. De exemplu, la Raiffeisen Bank, comisionul de administrare este de 25 de lei pe an, iar la BCR, comisioanele lunare pentru administrarea contului pot fi de 0, 12, 25 sau chiar 50 de lei, în funcție de valoarea tranzacțiilor lunare.

Ce comisioane percepe ING

Potrivit ING, clienții care încasează un venit recurent de minimum 700 lei lunar și efectuează cel puțin o plată sau un transfer lunar către alte conturi beneficiază de comisioane zero pentru depuneri și retrageri de numerar, atât în lei, cât și în valută, de la ATM-urile ING Bank sau ale altor bănci, precum și pentru administrarea contului și a cardului aferent. De asemenea, nu sunt percepute comisioane pentru plățile la comercianți prin POS sau internet.

Titularii conturilor ING Card Complet care au vârsta sub 24 de ani sau cei care au atașat acestui cont ING Young (pentru copii între 10 și 18 ani) beneficiază, de asemenea, de comisioane zero, chiar dacă nu încasează venituri recurente în cont.

Sursa citată precizează că 84% dintre clienții ING Bank nu plătesc comisioane bancare pentru depuneri și retrageri de numerar sau pentru alte operațiuni, deoarece aceștia încasează venituri recurente și folosesc contul ING Bank și cardul bancar asociat pentru a realiza cel puțin o plată sau un transfer lunar, conform condițiilor de oferire a acestor beneficii.

De asemenea, chiar și clienții care nu încasează venituri recurente prin ING Bank beneficiază de comisioane zero pentru deschiderea și închiderea contului, depunerile de numerar în lei sau euro și depunerile și retragerile de numerar prin funcția de schimb valutar la ATM-ul băncii. În cazul acestora, costul de administrare a contului ING Card Complet este de 9 lei/lună, iar pentru retragerile de numerar în lei sau euro de la ATM-urile băncii sau ale altor bănci se aplică un comision de 1% din sumă, cu un minim de 5 lei.

Lista completă a comisioanelor aplicate persoanelor fizice, precum și condițiile de aplicare, poate fi accesată pe site-ul ING.

ING Bank
SURSA FOTO: Dreamstime

BCR nu percepe comisioane pentru emiterea și administrarea cardului principal

BCR oferă o politică avantajoasă pentru clienți, prin faptul că nu percepe comisioane pentru emiterea și administrarea cardului principal, precum și pentru două carduri suplimentare George Standard. De asemenea, retragerile de numerar și administrarea contului George sunt gratuite, cu condiția ca utilizatorul să încaseze cel puțin 1.000 lei pe lună și să efectueze cel puțin o tranzacție prin aplicația George sau cu cardul. Dacă aceste condiții nu sunt îndeplinite, se va aplica un comision lunar de 8 lei.

Mai multe bănci oferă pachete de servicii, însă aceste oferte sunt de obicei condiționate de încasarea salariului în contul respectiv. De asemenea, băncile digitale, precum Revolut și Salt Bank, permit retrageri gratuite, dar aceste beneficii sunt valabile doar în anumite condiții stabilite de pachetele alese de clienți.