Limitarea adaosului comercial, ineficientă per total. Bogdan Chirițoiu: Sunt creșteri la alte produse

Bogdan Chirițoiu

SURSA FOTO: Inquam Photos / George Călin

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a recunoscut că retailerii au crescut prețurile la alte produse pentru a compensa limitarea adaosului comercial la alimentele de bază.

Creșteri de prețuri pentru a compensa limitarea adaosului comercial la alimentele de bază

Bogdan Chirițoiu a fost întrebat dacă a remarcat creșteri de prețuri la alte produse, eventual non-alimentare, în această perioadă în care Guvernul a impus limite asupra adaosului comercial pentru anumite alimente de bază. El a confirmat acest lucru.

”Am văzut într-adevăr că în perioada în care scad prețurile la produsele de bază, se văd creșteri la alte produse. Undeva marja comercială, câștigurile retailerilor se conservă.

Câștigă mai puțin pe produse de bază și ceva mai mult pe alte produse.

Oamenii care cumpăra produse de bază sunt cumva avantajați și cei care cumpără alte tipuri de produse, mai scumpe, plătesc ceva mai mult”, a declarat el.

Președintele Consiliului Concurenței a mai fost întrebat la ce produse mai exact a observat instituția creșteri de prețuri. Acesta a spus că autoritatea s-a uitat „la tot ce vând marii comercianți, deci și la non-food, non-alimentare”.

„Ne-am uitat pe ansamblul pachetului, cum au evoluat marjele. În economie se spune waterbed effect (efectul patului cu apă – n.r.). Dacă te așezi pe salteaua de apă, ea se lasă într-o parte și crește în altă parte.

Ce vedem este o conservare a marjei, adică retailerii câștigă per ansamblu cât câștigau și înainte. Câștigă ceva mai puțin la produsele mai ieftine și mai mult la celelalte. Pe ansamblu sunt tot pe la 2% marjă netă”, a explicat el.

Bogdan Chirițoiu / SURSA FOTO: Inquam Photos, Sabin Cirstoveanu

Ministrul Agriculturii a declarat că va supraveghea prețurile alimentelor

Amintim că la finalul lunii ianuarie, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat că va supraveghea prețurile la alimente. S-a referit inclusiv la cele care au fost excluse recent de pe lista produselor cu adaos comercial limitat.

„Această decizie s-a luat în dialog cu retailerii şi cu procesatorii. V-am spus, creăm acest mecanism de gestionare şi de monitorizare a acestor preţuri, pentru că monitorizăm inclusiv preţurile care au fost scoase din această ordonanţă (ordonanţa privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare n.r.) şi în cazul în care vom constata că alimentele care au fost scoase din listă vor avea creşteri semnificative de preţ, imediat vom interveni cu alt act normativ pentru plafonarea adaosului comercial.

Este o schemă de monitorizare, care se va realiza prin ordin de ministru, atât de Ministerul Agriculturii, Ministerul Economiei, cât şi de Consiliul Concurenţei, împreună cu procesatorii şi cu retailerii. Consider că acest mecanism este unul bun.

Mecanismul va monitoriza pe cele 60 de zile alimentele care au fost scoase din ordonanţă şi, aşa cum am spus, în cazul în care vom observa diferenţe de creşteri semnificative la aceste produse, vom interveni imediat şi prompt cu un alt act normativ de plafonare a acestor alimente de bază”, a declarat el pe 31 ianuarie, la finalul ședinței de Guvern.

Ministrul Agriculturii a fost întrebat ce se înțelege prin „creștere semnificativă de preț” pentru alimentele de bază.

Acesta a precizat că, în cazul în care procesatorii și retail-urile nu vor continua să respecte prețurile stabilite, lista produselor cu adaos comercial limitat va fi din nou extinsă.

Procesatorii nu sunt exceptați de la această schemă

Florin Barbu a subliniat că procesatorii nu sunt exceptați de la această schemă. Actul normativ conține o clauză care exclude de la aplicarea prevederilor ordonanței de urgență produsele agricole și alimentare enumerate în anexă, utilizate ca materii prime în procesul de producție, prelucrare și procesare, care sunt subiectul relațiilor comerciale între producători și procesatori sau între diferiți procesatori.

Întrebat despre creșterile de prețuri care au condus la includerea magiunului și a untului pe lista produselor cu adaos comercial limitat, ministrul Agriculturii a explicat că acestea implică diferențe în creșterea prețurilor de la un furnizor la altul, cu o medie de aproximativ 50%. Mai multe despre acest subiect puteți citi aici.