Preşedintele Consiliului Concurenţei a vorbit recent despre limitarea banilor cash. Oficialul a susținut că plăţile în numerar facilitează evaziunea, deoarece sunt mai greu de urmărit.

De asemenea, Bogdan Chiriţoiu a spus și că „cei care încalcă legea” plătesc cash sau „sunt mai greu de prins”.

Adevărul despre banii cash

Acesta a fost la prezentarea Raportului privind concurenţa în sectoare cheie pentru anul 2023. În cadrul evenimentului, Chiriţoiu a susținut că „operaţiunile cash sunt în scădere” în toată lumea.

„Am văzut dezbaterea publică. Cash-ul e scump. Există şi două dezavantaje: unul este faptul că facilitează evaziunea, sunt mai greu de urmărit tranzacţiile cash, atunci e facilitat comportamentul ilegal. Asta nu înseamnă că toată lumea care plăteşte cash o face ca să încalce legea. Dar, cei care încalcă legea de obicei plătesc cash sau sunt mai greu de prins dacă plătesc cash. Doi, este şi scump pentru societate. Trebuie să ai aparate, să ai ATM -uri, să duci bani, să iei bani, să asiguri pază, să-i numeri. Toate astea sunt scumpe. De asta, în toată lumea operaţiunile cash sunt în scădere”, a declarat șeful de la Consiliul Concurenţei.

Adevărul despre banii cash. Potrivit acestuia, sunt ţări în UE unde aproape nu se mai plăteşte cash deoarece ar fi mult mai ieftin pentru societate şi pentru bănci.

„Costurile astea se duc la clienţi şi, atunci, ca să reduci costurile, reduci plăţile cash. Mi se pare inevitabil ca şi în România plăţile cash să se reducă. Dacă comisioanele astea sunt excesive, nu pot să vă spun în momentul de faţă, dar înţeleg că se uită alte instituţii la acest subiect”, a completat Bogdan Chiriţoiu.

Plafonarea tranzacțiilor cash a fost criticată aspru de români

În ciuda acestor argumente, românii au criticat aspru controversata ordonanţă în mediul online. De exemplu, cineva a scris pe Facebook nu susține „această plafonare la sânge a tranzacțiilor cash”.

Persoana respectivă a explicat că nu are firmă și plătește preponderent cu cardul deoarece i se pare comod. Chiar și așa, nu este de acord cu măsura.

„Nu am firmă, plătesc preponderent cu cardul pentru că mi se pare comod, fac plăți online de când a intrat pe piață această modalitate de plată dar cu toate acestea nu sunt de acord cu această plafonare la sânge a tranzacțiilor cash”, a scris persoana respectivă pe Facebook.

Aceasta a subliniat că legea este făcută „pe genunchi de unii care nu au lucrat în viața lor în domeniul privat”.

„De ce nu aș renunța niciodată la cash și de ce nu sunt de acord cu restrângerea tranzacțiilor cash și cu legi făcute pe genunchi de unii care nu au lucrat în viața lor în domeniul privat? (…) Consider că este o îngrădire a drepturilor mele. Vreau să dispun de banii munciți de mine în ambele forme, și fizic și digital/virtual, alegerea trebuie să îmi aparțină”, este scris, printre multe altele, în postare.