Limitarea plăților cash. Mediul de afaceri să nu fie bulversat

PNL nu susține limitarea plăților cu bani cash, a declarat Virgil Popescu, fostul ministru al Energiei. Într-un text distribuit pe o rețea de socializare, liberalul a declarat că liberalii nu au susținut până acum limitarea plafonului de plăți cash în România.

„Astăzi voi depune un proiect de lege pentru a abroga amendamentele prin care s-au limitat plățile cash, care să fie dezbătut în regim de urgență, pentru a reveni la normalitate. Este vorba despre modificarea <<Legii privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung>>, respectiv abrogarea articolelor 3 și 4, care prevăd modificarea plafoanelor.

Revenim la forma inițială dinaintea asumării, pentru că mediul de afaceri nu trebuie bulversat în mod artificial, punând intenționat bețe în roate”, a precizat Virgil Popescu, pe pagina sa de Facebook.

Premierul spune că se mai analizează

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni, pe 6 noiembrie, la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional al Partidului Social Democrat, că măsurile privind limitarea plăților cu bani cash vor fi analizate în continuare, astfel încât cetățenii să nu fie afectați. Întrebat dacă se va renunța la plafoanele anunțate în acest sens, șeful Executivului a răspuns:

„Este prima întâlnire cu băncile, pe urmă o să am întâlnirea cu IMM-urile. Nu e vorba de renunţare, este vorba să nu fie lumea afectată. Nu ştiu dacă modificarea plafoanelor este cea mai bună soluţie. Este o problemă la micii întreprinzători cu plăţile cash, să nu se facă cozi interminabile la bancă. Cred că nimeni nu-şi doreşte acest lucru, de asta vreau să stau de vorbă şi cu IMM-urile. Şi cred că pe grupe de produse, adică electrocasnice, lucruri necesare în gospodărie, să nu îngreunăm viaţa oamenilor.”

Marcel Ciolacu a mai spus că măsurile privind plățile cu bani cash au fost propuse de către o echipă tehnică de la ANAF.

Și fostul premier Nicolae Ciucă a declarat luni, pe 6 noiembrie, că măsura plafonării plăților cash trebuie revizuită cât mai curând de coaliție.

„Eu am transmis către bănci şi transmit şi acum următorul mesaj: în România rata de intermediere este de 25 %. Raportul între între depozite şi împrumuturile pe care băncile le dau pentru investiţii este de 70%”, a declarat el.