Pentru prima dată în România, într-un județ a fost instalat un limitator inteligent de viteză, care poate identifica viteza cu care circulă șoferii de la distanță.
Acest dispozitiv este echipat cu senzori care pot identifica viteza de la distanță și permite trecerea doar șoferilor care respectă limita de viteză.
Deși școala se află chiar în centrul localității și mulți copii împreună cu părinții lor traversează pe trecerea de pietoni, unii șoferi apasă pedala de accelerație fără să țină cont de această restricție.
În România s-a montat primul limitator inteligent de viteză. Este în Snagov, satul Ghermănești
Limitatorul de viteză este dotat cu senzori care scanează viteza cu care șoferii circulă pe stradă. Acesta permite trecerea doar celor care nu depășesc limita de viteză.
Acest dispozitiv este în stadiul de prototip și se află în teste. Vor fi instalate panouri în zonă pentru a informa șoferii despre prezența acestui limitator. Dacă viteza este depășită, acesta se ridică, iar dacă viteza este sub 30 km/h, se va integra în asfalt.
Satul Ghermănești din comuna Snagov, județul Ilfov, este prima localitate din țară în care a fost montat un limitator inteligent de viteză.
Locuitorii din Ghermănești sunt primii care beneficiază de un limitator inteligent de viteză. Autoritățile au instalat acest prim limitator, care monitorizează viteza mașinilor și se ridică în cazul în care șoferii depășesc limita de 30 km/h, viteza admisă pe acea porțiune de drum.
Limitatorul inteligent este amplasat pe o stradă care găzduiește o unitate de învățământ.
Acest tip de dispozitiv a fost inițial testat în Mexic. Dacă acest prototip va funcționa corect, există șanse mari să vedem acest model de limitator instalat în multe alte orașe din țară, mai ales în zonele în care sunt școli și în care au avut loc accidente din cauza vitezei excesive pe tronsoanele de drum unde există limită de viteză.
Aproape 700 de șoferi au rămas fără permis
Amintim că recent, polițiștii rutieri au efectuat operațiuni pentru îmbunătățirea siguranței în trafic. Aceștia au constat 116 infracțiuni legate de regulile circulației pe drumurile publice. În urma acestor acțiuni, au fost reținute 697 de permise de conducere, dintre care 286 pentru depășirea limitelor legale de viteză, 51 pentru conducerea sub influența alcoolului și 9 pentru conducerea sub influența drogurilor.
De asemenea, au fost retrase 368 de certificate de înmatriculare.
În cadrul operațiunii Blocada, desfășurată la nivel național, peste 3.800 de polițiști și jandarmi au acționat împreună pentru menținerea ordinii publice și prevenirea infracțiunilor violente, a traficului și a consumului de droguri, precum și pentru sporirea siguranței rutiere.
În total, au fost organizate 397 de puncte de control, fiind inspectate 6.909 de autovehicule și verificate 10.978 de persoane. Mai multe puteți citi aici.