Limite noi pentru șoferii băuți la volan. Rămân fără permis până la 3 ani. Unde se aplică noua lege

șofer, șoferiță, mașină, femeie la volan

SURSA FOTO: Dreamstime

Începând de sâmbătă, Republica Moldova își actualizează testele de alcool pentru șoferi, iar amenzile vor crește semnificativ, până la 150.000 de lei.

Republica Moldova introduce sancțiuni mult mai severe pentru șoferii care consumă alcool

Începând de sâmbătă, 7 septembrie, Republica Moldova introduce sancțiuni mult mai severe pentru șoferii care consumă alcool înainte de a conduce, conform informațiilor evz.ro.

Conform noilor modificări ale Regulamentului privind testarea alcoolscopică și examinarea medicală, amenzile pot ajunge până la 150.000 de lei moldovenești.

De asemenea, șoferii cu alcoolemie peste limita legală riscă suspendarea permisului de conducere pentru perioade variind între șase luni și trei ani.

Șoferii intervievați de Radio Moldova consideră că noile reglementări sunt un pas în direcția bună și ar putea contribui la reducerea accidentelor rutiere. Ei speră că aceste măsuri stricte vor reduce numărul incidentelor cauzate de conducătorii auto care se află sub influența alcoolului.

Unii șoferi exprimă optimismul că amenzile mai mari vor avea un efect disuasiv asupra celor care încalcă legea, însă alții sunt sceptici și cred că, deși amenzile sunt mai mari, numărul accidentelor cauzate de șoferii beți nu va scădea semnificativ.

Reprezentanții Inspectoratului Național de Securitate Publică subliniază că schimbările legislative erau esențiale din cauza agravării recentelor accidente rutiere cauzate de șoferi care se aflau sub influența alcoolului.

SURSA FOTO: Dreamstime

Pavel Apostol de la INSP a detaliat noile reglementări privind alcoolul la volan

Concentrațiile de alcool între 0,15 mg/l și 0,35 mg/l în aerul expirat sau între 0,3 mg/l și 0,7 mg/l în sânge duc la răspundere contravențională.

„De la 0,15 mg/l până la 0,35 mg/l în aerul expirat și de la 0,3 mg/l până la 0,7 mg/l în sânge atrage după sine răspundere contravențională. Tot ce este mai mult de 0,35 mg/l în aerul expirat și mai mult de 0,7 mg/l în sânge atrage după sine răspundere penală. A fost modificată și suma amenzilor.

Dacă vorbim de răspundere contravențională amenda poate ajunge până la 50 de mii de lei. Dacă vorbim de amenda penală, amenda ajunge până la 125 de mii, 150 de mii de lei”, a declarat Pavel Apostol, de la INSP (Inspectoratul Național de Securitate Publică).

În primele opt luni ale acestui an, au fost raportate 118 accidente rutiere cauzate de șoferi aflați sub influența alcoolului, care au dus la 11 decese și 136 de răniți, conform Inspectoratului Național de Securitate Publică.