La întrebarea „ce băutură ne poate lua setea și ne poate răcori”, mulți vor răspunde, probabil, limonada! Potrivit acestui site, limonada este una dintre cele mai cunoscute băuturi răcoritoare pe timpul verii, respectând întocmai expresia “oldie, but goldie”.

Nu e nevoie decât de câteva lămâi, apă minerală, gheață din belșug, un strop de zahăr sau miere și, pentru aromă, câteva frunzulițe de mentă proaspătă.

Există și o variantă a limonadei mai puțin cunoscută, care a devenit populară pe TikTok. Este vorba de limonada braziliană (alias limonada elvețiană) , care, deși nu ați crede, se face cu lime și lapte condensat. Limeta conține un suc foarte bogat în acid citric și alți acizi organici, zahăr și vitaminele C, PP si B. Uleiul esențial obținut prin presarea la rece a cojii fructelor încă verzi este similar sucului obținut din lămâi, având în plus componentele: citrol si bergapten.

Cum se prepară limonada braziliană

Aceasta este o rețetă destul de ușoară, pe care o puteți face rapid, în orice moment al zilei. Începeți prin a tăia lămâile în sferturi, după care le aruncați într-un blender. Cantitatea de lime variază, dar e bine să aveți la îndemână trei-patru lime.

Umpleți blenderul cu apă până când lămâile verzi sunt complet scufundate, apoi amestecați totul până când se lichefiază. Aveți grijă să nu amestecați prea mult, pentru că produsul finit poate fi amar. Apoi, folosind o sită, strecurați apa pentru a scoate toate bucățile pe care nu le doriți în băutură.

Apoi, turnați din nou apa de la lime în blender și, de data aceasta, adăugați lapte condensat îndulcit și câteva cuburi de gheață. Amestecați din nou până când totul devine neted și mătăsos și gheața s-a dizolvat. Adăugați ingrediente speciale, cum ar fi menta sau mierea, dacă este necesar. Păstrați limonada braziliană la frigider.

De ce felia de lămâie adăugată în băutură poate fi periculoasă

Ideea de a adăuga în apă o felie de lime sau de lămâie nu e deloc una bună. Și asta pentru că lămâia care ajunge în pahar ar putea să contamineze băutura sau mâncarea. Și astfel ar putea deveni periculos pentru sănătate.

Expertul în nutriție Toby Amidor explică: „O felie de lămâie sau de lime în apă, în cola sau în cocktail poate părea o idee bună, dar poate face, fără să realizăm, ca microorganisme patogene să aterizeze în băutură”.

Acesta spune că, deoarece lămâile proaspete pot fi manipulate cu mâini nespălate sau pot fi tăiate pe tocătoare contaminate, există o șansă de contaminare încrucișată”. De asemenea, coaja de lămâie poate fi adesea un teren propice pentru germeni și bacterii.

70% dintre ele aveau o creștere microbiană

Environmental Health a examinat coaja și pulpa a 76 de lămâi din 21 de restaurante imediat după ce au fost servite și a constatat că 70% dintre ele aveau o creștere microbiană, conform HuffPost. Cercetătorii susțin că de vină ar putea fi atât angajații restaurantului, cât și contaminarea tocătorului cu carne crudă.