evidente ca investitorii cauta instrumentele cele mai sigure, utilizate ca un refugiu in perioadele cand evolutiile bursiere sunt imprevizibile. Ma astept ca totusi sa nu mai dureze mult nebunia aceasta din piata.Caderea dolarului este cauzata de imensul deficit "geaman" (cont curent si bugetar) al SUA si transferul unor mari sume de bani inspre Europa. In plus, se speculeaza intens in aceasta perioada, jucatorii fiind cu o mare forta financiara, inclusiv marile banci ale lumii. Cei care cunosc
evidente ca investitorii cauta instrumentele cele mai sigure, utilizate ca un refugiu in perioadele cand evolutiile bursiere sunt imprevizibile. Ma astept ca totusi sa nu mai dureze mult nebunia aceasta din piata.Caderea dolarului este cauzata de imensul deficit „geaman” (cont curent si bugetar) al SUA si transferul unor mari sume de bani inspre Europa. In plus, se speculeaza intens in aceasta perioada, jucatorii fiind cu o mare forta financiara, inclusiv marile banci ale lumii. Cei care cunosc regulile jocului castiga imens in aceasta perioada. Dolarul slab joaca rolul unei supape de siguranta pentru economia americana. Pe de o parte se descurajeaza importurile si face mai usoara finantarea deficitului de cont curent american.
Ce investitii sunt recomandate in aceasta situatie?
Daca este vorba de piata internationala, nu cred ca este momentul pentru a plasa banii acum. Bursele americane sunt supraevaluate. In intreaga economie mondiala este o mare afluenta de dolari, care nu pot fi investiti. Multi analisti recomanda sa nu se investeasca pe pietele americane, care se pot dezumfla in orice moment. Fonduri mari de investitii prefera sa nu riste si pastreaza sume cash, neavand nimic de castigat, dar nici de pierdut. Pentru piata romaneasca as recomanda plasamentele echilibrate, impartite astfel: 50% plasamente in lei, 25% in euro si restul in dolari. Nici totul in lei nu cred ca este bine, mai ales pe termen mediu si lung.
De ce nu trebuie efectuate numai plasamente in lei?
Nu se stie ce se va intampla cu moneda nationala in viitor. Cel mai probabil, pana la viitoarele alegeri nu se va inregistra o devalorizare accentuata a leului. Insa nu exclud slabirea in 2004 a leului, care sa dea un impuls exporturilor si sa descurajeze importurile, daca statisticile contului curent din urmatoarele luni „ies in decor”. Cred ca inainte de aderarea la Uniunea Europeana vor fi facute corectii ale cursului de schimb al leului, care sa ne creeze un avantaj inainte de a fi legati de euro. si trebuie sa ne asteptam la o majorare a deficitului bugetar, intrarea in perioada electorala determinand renuntarea la politica de austeritate.
Sfarsitul anului n-a adus schimbari importante pe piata monetara. Rata lunara a inflatiei pentru noiembrie s-a inscris in limitele preconizate, astfel incat, pana la 31 decembrie, inflatia pentru ultimele 12 luni nu va trece de 15%. Este posibil chiar sa se incadreze in prognoze, cu 14,5%, situatie in care ratele actuale ale dobanzilor pot fi considerate ca aflandu-se in grafic.
Fondurile mutuale de actiuni au profitat din plin de aprecierea actiunilor cotate la Bursa, cresterile saptamanale fiind cuprinse intre 2,89%, in cazul fondului Napoca, si 0,6% pentru Fondul Oportunitati Nationale. Despre fondul Napoca se poate spune deja ca va incheia anul cu cel mai bun randament dintre cele inregistrate de fondurile de investitii membre ale Uniunii Nationale ale Organismelor de Plasament colectiv – UNOPC. Dat fiind procentajul foarte mare, de aproximativ 70% din activul net pe care il detine in actiuni cotate, randamentul pentru intregul an se va situa in jurul a 39%, mult peste ceea ce vor inregistra fondurile monetare. Pe locurile secunde se vor situa, aproape la egalitate, Capital Plus si Intercapital, cu putin peste 23%. Cu mici exceptii, fondurile monetare nu vor depasi 15% pentru intregul an. Ratele dobanzilor au fost reduse prea rapid in prima parte a anului, pentru ca, in urmatorul semestru, presiunea inflationista sa determine plasarea dobanzilor in domeniul real negativ.
Constituirea de depozite cu scadenta la o luna si cu posibilitatea de capitalizare la expirarea termenului reprezinta o varianta buna pentru o perioada in care sunt posibile noi majorari. Ultimele estimari ale nivelului inflatiei pentru luna decembrie dau ca posibila inscrierea in prognoze, ceea ce nu justifica noi majorari ale dobanzilor.Cu toate ca dobanzile au mai crescut pentru acest termen, dobanzile s-ar putea sa fie tot real negative. In decembrie si ianuarie se asteapta ca presiunea inflationista sa scada. Acesta este termenul cel mai utilizat de catre deponenti, cu toate ca dobanzile bonificate pentru trei luni comparate cu rata inflatiei nu vor aduce castiguri.Dobanda pentru termenul de sase luni poate fi considerata a fi prea mica in raport cu inflatia prognozata pentru noiembrie si decembrie. Insa pe intreaga durata a depozitului, randamentul unui depozit la acest termen va asigura chiar un castig, luand in considerare si deprecierea monedei nationale cauzata de inflatie.
Ultimele zile de tranzactionare s-au deosebit radical de modul in care evolua de obicei Bursa la sfarsitul anului. Vedetele Bursei au fost titlurile SIF, care au crescut spectaculos, fiind insa suspendate de la tranzactionare joi dimineata. Situatia a fost provocata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, care a publicat din greseala pe propriul site o informatie conform careia pragul limita de detinere la SIF-uri ar fi fost majorat la 1%, de la 0,1%. Ulterior, CNVM a revenit asupra acestei informatii si a specificat ca pragul a ramas la 0,1%. Insa pe parcursul tranzactiilor din primele zile ale saptamanii trecute, pretul actiunilor SIF a avut timp sa se aprecieze cu 10%. Banca Transilvania a crescut si ea, pe fondul unei lichiditati tot mai mari, ajungand la 4.700 lei/actiune, in timp ce BRD se mentine la 19.600 lei/actiune.