Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă lansează o nouă linie telefonică de tip TelVerde, pentru a oferi suport psihologic şi sprijin social celor afectați de izolarea la domiciliu, în condițiile restricțiilor impuse de epidemia de coronavirus.
Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) continuă colaborarea cu societatea civilă, iar împreună cu Asociaţia Proacta EDU vine în sprijinul cetăţenilor cu o nouă linie telefonică de tip TelVerde, pusă la dispoziţie de operatorul de telefonie fixă şi mobilă Digi România.
Prin proiectul „Voluntarii Împreună” desfăşurat la nivelul DSU, în urma unor analize efectuate, va fi operaţionalizat un nou număr de telefon la care apelanţii pot beneficia de suport psihologic şi sprijin social.
Numărul de telefon 0800070030 poate fi apelat gratuit din orice reţea de luni până sâmbătă, în intervalul orar 8,00 – 24,00, se precizează într-un comunicat de presă al DSU.
Acest număr este complementar celui dedicat exclusiv informării cetăţenilor despre COVID-19, precum şi platformelor #FiiPregatit şi #CeTrebuieSaFac, respectiv numărul TelVerde 0800800358, înfiinţat la data de 27 februarie la nivelul Institutului Naţional de Sănătate Publică, precizează DSU.
Inițiativă în sprijinul populației
Recomandarea este ca apelurile la 112 să fie făcute doar pentru situaţii de urgenţă, iar pentru solicitarea de informaţii legate de noul coronavirus sau pentru suport psihologic şi sprijin social, oamenii să apeleze cele două linii TelVerde, în funcţie de specificul informaţiilor solicitate.
Pentru o bună gestionare a situaţiilor de stres, tensiune, anxietate, singurătate, frică etc., care pot interveni pe perioada pandemiei de COVID-19, operatorii TelVerde vor face legătura între apelanţi şi comunităţile suport care fac parte din proiect, astfel încât populaţia să primească răspunsul şi/sau sprijinul aferent situaţiei în care se regăseşte, menţionează sursa citată.
„Această iniţiativă vine în sprijinul populaţiei României într-un moment dificil în care adaptabilitatea şi rezilienţa psihologică sunt elemente importante pentru echilibrul uman.
O comunitate diversă
Particularitatea acestui proiect constă în faptul că regrupează o comunitate diversă, inclusiv experţi, reprezentanţi ai mediului asociativ, minorităţi, persoane cu dizabilităţi etc.”, a afirmat dr. Raed Arafat, şeful DSU, citat în comunicat.
Prin implementarea proiectului „Voluntarii Împreună” se doreşte centralizarea problemelor de ordin psiho-emoţional din teritoriu şi punerea la dispoziţie a unei infrastructuri de voluntari care să fie acoperitoare la nivel naţional, prevenind astfel riscul apariţiei unor pseudo-specialişti sau falşi voluntari.
Toate entităţile juridice interesate să se alăture acestui proiect pot transmite un e-mail pe adresa voluntar@fiipregatit.ro, urmând a fi contactaţi în cel mai scurt timp, mai menţionează DSU.