Incapabila sa onoreze obligatiuni in valoare de 415 milioane USD, Elektrim cere tribunalului, in decembrie 2001, sa medieze un acord cu detinatorii de obligatiuni pentru reducerea cu 40% a imprumutului si plata restului in trei ani. Proportia reducerii i-a alarmat pe investitori, cerandu-se intrarea in procedura de faliment, insa pe 16 ianuarie 2002, tribunalul respinge cererea de declarare a falimentului. In ultima parte a lunii iunie 2001, Netia a infirmat zvonurile privind intentia de a incep
Incapabila sa onoreze obligatiuni in valoare de 415 milioane USD, Elektrim cere tribunalului, in decembrie 2001, sa medieze un acord cu detinatorii de obligatiuni pentru reducerea cu 40% a imprumutului si plata restului in trei ani. Proportia reducerii i-a alarmat pe investitori, cerandu-se intrarea in procedura de faliment, insa pe 16 ianuarie 2002, tribunalul respinge cererea de declarare a falimentului.
In ultima parte a lunii iunie 2001, Netia a infirmat zvonurile privind intentia de a incepe procedura de faliment, dupa ce valoarea actiunilor sale s-a prabusit cu 23% intr-o zi. In primul trimestru 2001, Netia avusese pierderi de 39,5 milioane USD. Operatorul suedez Telia, partener strategic detinand 48%, a intervenit reafirmand sustinerea sa pentru Netia. La inceputul lunii august 2001, actiunile Netia cadeau cu 17% intr-o zi, ca urmare a rezultatelor trimestrului doi, mai slabe decat se astepta, atingandu-se minimumul istoric de 9,9 zloti.
La inceputul lunii iunie 2002, operatorul national TPSA a anuntat ca a eliminat riscul rambursarii anticipate a unei datorii de 3,17 miliarde dolari, in urma incheierii unui acord cu creditorii sai. Un rol important l-a jucat FranceTelecom, investitorul strategic in TPSA.
In Romania, telefonia fixa a fost un serviciu social
Din cauza crizei mondiale a telecomunicatiilor, atragerea de fonduri devine mai dificila, iar costurile mai mari. Aceasta survine in momentul cand Romania se pregateste de liberalizare. La noi, telefonia mobila este in expansiune: baza de abonati este in crestere, iar venitul mediu in scadere, noii clienti fiind persoane cu venituri din ce in ce mai mici. Se pare ca noua autoritate de reglementare ar dori sa analizeze relatia dintre tarifele si costurile serviciilor de telefonie mobila. Ar putea rezulta o limitare a tarifelor, amenintand operatorii cu o pozitie mai slaba.
Pe plan mondial, telefonia fixa se afla in plin declin. Densitatea telefoniei fixe stagneaza in ultimii ani in Cehia si Ungaria. La noi, telefonia fixa a fost si inca este considerata un serviciu social, prin limitarea tarifelor. Investitiile mai mari si veniturile mai mici constituie handicapul telefoniei fixe in competitia cu telefonia mobila pentru atragerea fondurilor.
Orange Romania este detinuta majoritar de France Telecom (FT) prin Orange. FT, detinuta majoritar de stat, are datorii uriase, 60 miliarde USD, contractate in urma achizitiilor din ultimii ani. Orange Romania nu pare a fi expusa, fiind, practic, indepedenta de compania mama: o cota de piata mare intr-o piata in expansiune, rezultate financiare bune etc. Nici recenta inrautatire a ratingului companiilor mama, FT si Orange, si nici intentiile statului francez fata de FT nu par a o afecta.
Connex este detinut majoritar de TIW din Canada prin ClearWave, un pachet important fiind detinut de Vodafone. Connex este lider intr-o industrie care nu a ajuns la maturitate, incercand sa obtina un imprumut in valoare de 300 milioane USD. Compania a avut rezultate bune anul trecut, platind dividende in conditiile in care planuia un nou imprumut! Obtinerea imprumutului va fi un test atat pentru companie, cat si pentru telefonia mobila din Romania. Desigur ca imprumutul reprezinta o expunere, dar Vodafone ar putea interveni oricand.
Cosmorom are nevoie de un partener strategic si de bani
In octombrie 2000, Telemobil este preluat de Inquam (Qualcomm – 50%) si, pe 7 decembrie 2001, se lanseaza in premiera mondiala serviciul Zapp Mobile, bazat pe tehnologia CDMA2000 in banda de 450 MHz. Pentru lansarea noului serviciu s-au cheltuit 150 milioane USD, dar numarul clientilor atrasi nu pare a fi prea mare, circa 15.000, majoritatea, clienti business.
La nici cinci luni de la lansarea noului serviciu, echipa executiva este schimbata total. Telemobil pare a fi expusa, dar nu trebuie sa uitam de actionarul majoritar – Qualcomm, companie cu o strategie globala. Spuneam intr-un articol publicat in Mobile Europe in martie 2002 ca CDMA450 ar putea fi „UMTS-ul tarilor sarace” din Europa Centrala, cu conditia ca „insula tehnologica” CDMA450 sa se extinda rapid in Europa, spre Vest, pe fondul gravelor probleme cu care se confrunta UMTS. Tehnologia CDMA, in care Qualcomm este pionier, este operationala in SUA, Japonia, Coreea de Sud, iar din 2002, si in China, existand planuri pentru construirea de noi retele in Indonezia, Portugalia si Danemarca.
Inquam anunta in 11 iunie 2002 achizitionarea, pentru 36,8 milioane USD, a operatorului falimentar Dolphin Telecom, cu licente de operare in banda de 450MHz in Anglia si Franta. Insa rezultatele financiare nu stralucesc. La finele lunii martie 2002, Qualcomm raporta rezultate mai slabe decat in anul anterior: profitul net scade de la 109,7 milioane USD la 43,9 milioane USD, iar veniturile se reduc cu 3%. Totul depinde de planurile companiei Qualcomm pentru Europa. Se va hotari Qualcomm sa profite de slabiciunile UMTS si sa atace chiar in Europa? Daca da, va reusi?
Daca comparam cu operatorii GSM900, Cosmorom a avut o evolutie modesta. Un prim motiv este finantarea: Cosmorom nu a avut fonduri suficiente pentru acoperire nationala pentru a concura de la egal la egal cu operatorii GSM900. Sa nu uitam ca investitiile pentru operarea in banda de 1.800 MHz sunt mai mari decat in banda de 900MHz. Principalul motiv il gasim in structura actionariatului. Astazi, in Romania concureaza operatorii globali Orange (Orange Romania), TIW, Vodafone (Connex) si RomTelecom (Cosmorom).
Pentru a avea sanse, Cosmorom are nevoie de un partener strategic, care sa aduca pe langa expertiza specifica industriei si accesul la pietele de capital.
RomTelecom, un copil cu prea multe moase
Principalii actionari ai RomTelecom sunt statul roman, reprezentat de Ministerul Comunicatiilor, si operatorul grec OTE. Acesta are imprumuturi mici, prezentand unul dintre cele mai bune rapoarte de indatorare din Europa. Recent, noua conducere a reafirmat intentia de a investi in RomTelecom. Partea romana nu a avut in ultimii ani o strategie clara pentru telefonia fixa, pozitionand RomTelecom ca rezolvator de probleme sociale, limitand tarifele, de unde servicii de slaba calitate si o slaba dezvoltare a infrastructurii.
In ultimul timp cei doi actionari par a nu se mai intelege. Astazi, intr-o perioada in care investitiile in telecomunicatii sunt mai dificil de atras si mai scumpe, RomTelecom se afla in cautare de resurse financiare pentru a-si continua dezvoltarea, fiind in situatia copilului cu doua moase, fara a mai lua in considerare si sindicatele, care si ele ar vrea sa moseasca. Un copil cu atatea moase poate ramane cu buricul netaiat.
Accesul dificil la finantare si interesul redus al operatorilor straini afectati de criza vor face dezvoltarea potentialilor competitori si mai lenta.
Pe 8 iule 2002 s-a anuntat ca Waren Buffett a cumparat obligatiuni Level 3 in valoare de 100 milioane USD. Faptul ca Buffett investeste intr-o retea de fibra optica este considerat de unii analisti un semn ca valoarea companiilor de telecomunicatii a scazut suficient de mult pentru a tenta investitorii prudenti, ca s-a atins deci maximumul crizei. Cu o floare nu se face insa primavara! Fara masuri radicale si rapide, recesiunea va continua si s-ar putea extinde si spre Est, rezultatul putand fi un soc pentru economia unei tari in tranzitie.
Consecintele crizei telecom
· Reducerea numarului operatorilor, implicit scaderea competitiei, care ar putea conduce la cresterea tarifelor.
· Guvernele incep sa ia masuri! Guvernul englez va propune o reglementare destinata a proteja abonatii in cazul falimentului operatorilor, avandu-se in vedere mentinerea serviciului in perioada necesara oferirii unui serviciu alternativ, amendarea obligatiei serviciului universal asigurat de BT, caruia i se va cere sa ofere acest serviciu alterantiv.
Actul terorist de la 11 septembrie si caderea Enron au avut un puternic impact asupra psihologiei investitorilor, conducand la scaderea increderii si deci la dificultatea finantarii.r
r
Cazul WorldCom lanseaza problema independentei auditorilor marilor companii, contribuind decisiv la discreditarea, postEnron, a „Clubului de inginerie fianciara”: contabili, auditori, bancheri, brokeri, consultanti. r
r
Cazul WorldCom impune reconsiderarea culturii corporatiste, ca un prim pas in refacerea increderii in cuplul corporatie-auditor.