Pentru orice firma de soft serioasa ofertele trebuie sa existe pe orice suport, scrierea unor aplicatii pentru un sistem nou aparut reprezentind acceptarea lui ca alternativa. Sistemele asigura suport pentru device-urile nou aparute pe piata i majoritatea cazurilor pentru ca up-grade-ul sa fie facut i conditii optime si itr-un timp minim. De asemenea, evolutia softului si completarea lui cu ultimele patch-uri este de cele mai multe ori un lucru necesar i ceea ce priveste stabilitatea si siguranta.
Sa vedem in primul rind ce este un server. Acesta se poate definii ca fiind un computer sau un grup de computere care furnizeaza servicii i Intranet sau Internet. Serviciile acestea pot fi de tiparire, de gestionare si partajare de fisiere, de suport pentru rularea diverselor aplicatii. Numele lor sunt consecinta aplicatiilor pe care le deservesc : file-servere, web-servere, mail-servere, servere-ftp etc. Un server poate fi folosit pentru a satisface o singura necesitate a unei companii, sau poate sa iglobeze mai multe in functie de gradul de complexitate al aplicatiilor si la numarul utilizatorilor care le acceseaza. La luarea unei decizii i ceea ce priveste achizitionarea unor astfel de sisteme, criteriile de departajare se pot imparti in hard si soft.
Primul criteriu este relativ usor de evaluat fiind vorba despre caracteristici ce fac referire la performanta si numarul procesoarelor, cantitatea de memorie necesara sistemului, calitatea si numarul harddiskurilor. Spunem ca aceste lucruri nu prezinta dificultati deoarece acest necesar este obtinut, de cele mai multe ori, prin analizarea recomandarilor venite din partea producatorilor (de sisteme de operare sau aplicatii) si necesitatile companiei. in functie de bugetul firmei, se poate face o achizitie de echipament brand-name sau no-name. Diferenta ar consta, cel putin teoretic, i faptul ca sistemele brand-name au i spate experienta mare a firmelor producatoare si, implicit, o fiabilitate sporita. Depasind acest aspect ajungem la problema cea mai spinoasa sau criteriul soft adica ce sistem de operare vom folosi.
Legea antitrust a scos din cursa AT&T
La acest capitol, lupta se da itre doua tabere: Microsoft si cei ce dezvolta Unix. Sa facem un scurt istoric al dezvoltarii acestor sisteme. in primul rind sa constatam ca primul aparut este Unix, care i urma abandonului impus AT&T i acest domeniu de catre legea antitrust a guvernului american a devenit disponibil comunitatii academice la costuri nule. Deoarece Unix fusese scris itr-un mod ce facea usoara trecerea lui la componente hardware diferite s-a realizat, i cadrul colegiilor si universitatilor, o uniformizare a sistemului de operare. in cadrul comunitatii de afaceri producatorii de calculatoare si-au dezvoltat propriile sisteme de operare care, i fapt, nu sunt decit niste clone Unix. O data cu aparitia microprocesoarelor si a PC-urilor stilul producatorilor de a-si dezvolta propriile sisteme de operare a continuat reusindu-se performanta ca acestea sa fie schimbate chiar si la aparitia unor noi generatii hardware. Batalia la nivelul sistemelor de operare pentru desktop-uri s-a dat la nivelul interfetei grafice cu utilizatorul. Asa au aparut companii ca Apple si mai tirziu Microsoft care avind succes s-au extins si pe latura sistemelor de operare pentru servere. Seria Microsoft contine versiunile Windows NT si mai noul Windows 2000, i timp ce Apple detine Mac OS 8 si de curind Mac OS X (Rhapsody) care este dezvoltat pe o platforma NeXT (clona Unix). Clonele de Unix si-au continuat i acest timp dezvoltarea, la ora actuala printre cele mai cunoscute fiind produsele apartinind IBM (AIX), Sun (Solaris), Silicon Graphics (IRIX) si Hewlett-Packard (HP-UX).
Linux cistiga fani
cu fiecare zi ce trece
Ultimul venit i club este Linux care, plecat ca o alternativa la Windows, a ajuns sa fie prin contributia multor programatori un sistem de operare deosebit de puternic. Acesta este disponibil astazi i mai multe distributii care desi pornesc toate din acelasi sistem au nume diferite cele mai interesante fiind : RedHat,Slackware, SuSe, Debian, Caldera.
incheind aici prezentarea sistemelor trebuie sa spunem ca alegerea unui sistem de operare este o operatiune i care un manager trebuie sa ia o decizie de genul Microsoft sau un sistem bazat pe Unix? Criteriile dupa care se face o alegere sunt complexe, unele dintre ele fiind prezentate deja. Cele mai importante ar fi nu neaparat i ordinea i care vor fi prezentate urmatoarele:
· Pretul final al investitiei ce ar trebui facuta, adica costurile aparute prin cumpararea echipamentului hard, a licentelor soft, suportul tehnic, up-grade-urile celor doua pachete si nu i ultimul rind personalul specializat i deservirea acestora.
· Stabilitatea sistemului, siguranta datelor si usurinta i administrare. Sistemul trebuie sa ofere tot timpul servicii de calitate buna problemele aparute avind repercusiuni asupra eficientei.
· Alegerea aplicatiilor de tip baza de date au impact asupra deciziei finale datorita mediilor i care sunt dezvoltate. Teoretic se poate impune si pentru acestea sistemul pe care sa ruleze dar i practica acest lucru depinde de firma ce dezvolta softul respectiv.
Criteriile prezentate pina acum ar trebui sa dea o idee asupra faptului ca alegerea sistemului este o optiune importanta pentru o firma deoarece de ea depinde buna evolutie a sistemului informatic. Cum tendinta este de „internetizare” a afacerilor serverele reprezinta o veriga importanta i cadrul acestui demers.
La momentul actual i mediul educational ponderea este favorabila Unix i timp ce i cel de afaceri raportul se schimba i favoarea Microsoft. Aparitia Linux a reprezentat o manusa aruncata Microsoft, dezvoltarea acestui sistem i ultimul timp fiind spectaculoasa. Multitudinea distributiilor, consistenta si, mai ales, pretul lor fac din Linux inamicul public numarul unu pentru Microsoft.    

Adresele principalelor sisteme de operare
RedHat    www.redhat.com
Slackware    www.slackware.com
SuSe    www.suse.com
Caldera    www.linuxmall.com
Debian    www.debian.org
Solaris    www.sun.com
IRIX    www.sgi.com
AIX    www.ibm.com
HP-UX    www.hpux.connect.org.uk
MacOsX    www.apple.com
Windows    www.microsoft.com