Cu toate ca solutiile open-source castiga „inima” tot mai multor administratori de retea din firmele romanesti, Linux nu este o afacere in sine, cel putin deocamdata. De fapt, din vanzarea licentelor pentru sistemul de operare si a aplicatiilor aferente nu se vor scoate bani niciodata. Insa vanzarea de servicii aferente este o activitate cu potential. „Orange Romania a ales Linux ca sistem de baza pentru serverele ce asigura servicii si aplicatii Internet. Este folosit pentru serverele de web, de nume, de mail, de aplicatii web, de web proxy, de baze de date si de firewall”, declara Cristian Pielescu, directorul departamentului IT din cadrul Orange Romania. „Am facut aceasta alegere pentru ca este un sistem stabil, sigur si robust pentru acest gen de solutii IT”, continua managerul din cadrul operatorului de telefonie mobila. Orange nu este insa singurul care foloseste solutii Linux. La fel a procedat si principalul sau competitor, Mobifon, precum si companii din domeniul financiar-bancar. Este vorba exact de sectoarele in care orice disfunctionalitate de software este sinonima cu pierderi de multe zeci de mii de dolari. Extrem de fiabile, in special pentru serverele Internet, sistemele open-source detin aproximativ trei sferturi din aceasta piata, apreciaza Mircea Vuici, consilier in cadrul Institutului de Tehnica de Calcul (ITC). Pe piata de desktop insa suprematia Microsoft este de nezdruncinat.
Microsoft este atacat exact in zona de unde se scot cei mai multi bani: clientii-corporatii. Totusi, este gresit sa consideram ca veniturile obtinute de Microsoft de pe aceasta piata se varsa, automat, in buzunarele implementatorilor de Linux. Lucrurile nu stau nici pe departe asa. In primul rand, sa ne amintim cum s-a nascut sistemul de operare alternativ: in 1991, cand studentul finlandez Torvald Linus a scris programul revolutionar a decis sa imparta tehnologia sa gratuit cu alti programatori. Pana astazi, Linux a ramas un soft gratuit care poate fi descarcat de pe Net. Gratuitatea este, de altfel, unul din principalele sale atuuri in fata Windows. Variantele gratuite sunt bune pentru initiati, nu si pentru neofiti. Pentru acestia din urma exista variante comerciale, disponibile si in Romania. Este vorba de distributiile SuSe, Sco sau Red Hat, vandute la pachet de retaileri, precum Best Computers sau implementate de companii locale, precum Genesys. Acestea nu castiga din licente, ale caror preturi sunt modice in comparatie cu solutiile Microsoft, ci din servicii: de consultanta, suport, asistenta sau training. Deocamdata, castigurile sunt mici. „Din vanzari totale de sapte milioane de dolari, nu stim exact cat ne-au adus implementarile de Linux”, declara Adrian Vraciu, Account Manager la Genesys.
Pe langa distribuitori, in Romania exista si companii sau persoane fizice care dezvolta, pe cont propriu, solutii bazate pe Linux. „Ne-am propus dezvoltarea unei distributii de Linux facuta 100% in Romania”, declara Mihai Moldovanu, director la TFM Group Romania. Deocamdata, grupul de dezvoltatori nu este o societate comerciala, insa transformarea se va produce in toamna acestui an. Practic, viitoarea companie va vinde servicii pentru un sistem de operare Linux RC10, aflat intr-o perioada de teste.
De ce nu este Linux o afacere in Romania? Greu de raspuns chiar si pentru cei din domeniu. In orice caz, multi din utilizatorii romani (chiar si companii sau institutii publice) nu sunt obisnuiti sa plateasca pentru soft si servicii, graitoare fiind rata ridicata a pirateriei. Daca nu platesti pentru Windows, cu atat mai putin vei plati pentru serviciile Linux, care si asa este gratuit. Pe de alta parte, nici companiile care dezvolta Linux nu investesc prea mult promovarea acestor servicii. Investitiile in marketing sunt mici pentru ca si avantajele sunt restranse. „Aceasta nu este insa o gandire strategica, lucru specific industriei romanesti de software si servicii, insuficient capitalizata”, conchide Mircea Vuici de la ITC.
Ce spune Microsoft
Silviu Hotaran, director general Microsoft Romania: „Un lider de piata poate fi schimbat atunci cand ignora concurenta, nu cunoaste preferintele utilizatorilor si atunci cand inceteaza sa mai inoveze. Microsoft apreciaza importanta unei concurente sanatoase. Datele noastre arata ca Linux a dus la scaderea cotei de piata a sistemelor Unix. In general, companiile comerciale folosesc Open Source pentru a creste veniturile asociate produselor cu care se vinde acest software: hardware, servicii, aplicatii.”
Linux in cifre
· peste 75% din serverele Internet din Romania ruleaza cu Linux, conform estimarilor pietei.
· 25% din piata mondiala de servere va fi acoperita de solutiile Linux pana in 2006.
· Peste 39% din marile corporatii ale lumii folosesc Linux.
· Pe 95% din PC-urile din Romania (PC, laptop, PC server) sunt instalate sisteme de operare ale Microsoft, potrivit IDC.
· Cu 40 de euro iti cumperi un sistem de operare pentru uz personal.