Ambitii Dupa deschiderea reprezentantei, Novell vrea sa isi creasca de zece ori afacerile in Romania

Intrarea pe piata romaneasca, saptamana trecuta, a americanilor de la Novell, unul dintre liderii mondiali in furnizarea de solutii, produse si servicii IT, readuce in discutie o disputa veche. Ce arhiectura de servere, statii de lucru si aplicatii este mai eficienta, din punctul de vedere al costurilor, si mai performanta, Windows sau Linux?




Anul trecut, vanzarile de sisteme de operare Linux pe piata romaneasca s-au triplat, acesta fiind unul dintre principalele motive pentru care Novell a decis deschiderea unei reprezentante, pe langa cresterea pe ansamblu a pietei IT locale si apropiata aderare la Uniunea Europeana. Comparativ, in Europa, potrivit IDC, volumul pietei serverelor Linux a inregistrat o crestere similara in cinci ani, 2000 – 2005. “In ultima perioada, vanzarile de Linux in Romania au avut o rata de crestere anuala de 300%, in special la nivelul companiilor mari, deschiderea unei reprezentante aici fiind un pas strategic”, spune Claudiu Borsan, directorul general al Novell Romania.
Novell a achizitionat anul trecut distribuitorul german de sisteme de operare Linux Suse, liderul pietei europene si al doilea jucator pe piata mondiala de distributie Linux, dupa RedHat. Pe piata romaneasca, cred ca am depasit vanzarile RedHat”, apreciaza Borsan. Novell are in Romania circa 100 de compani distribuitoare, din care 20 de parteneri certificati, iar principalul distribuitor este Omnilogic.


Chiar daca piata romaneasca de servere Linux inregistreaza cresteri de volum spectaculoase, misiunea Novell aici nu este usoara. In primul rand, e destul de neobisnuit sa vinzi ceva care se gaseste gratis, asa cum e sistemul de operare open-source Linux.
Daca si softurile gratuite au ajuns sa coste bani, unde ajungem?, s-ar putea intreba potentialii clienti de pe o piata unde si in randul sistemelor de operare Windows rata pirateriei e ridicata. “Intr-adevar, e ceva neobisnuit sa vinzi un lucru care se gaseste gratis in alta parte”, spune, pentru Capital, Arpad Bandy, development manager pentru Europa de Sud-Est al Novell. “Dar, prin serviciile si suportul pe care le oferim, precum si prin produsele noastre de nivel entreprise, cum ar fi solutia de email GroupWise sau cea de management al identitatii, aducem valoare adaugata platformei Linux”, adauga Bandy.
Potrivit celor de la Novell, adoptarea de catre companii a solutiei Identity Manager aduce unei companii de 10.000 de angajati o economie de 100.000 de dolari din administrarea si eficientizarea protocoalelor de acces si autentificare in retea.


Directorul general pentru Romania al Novell spune ca reprezentanta de la Bucuresti va alcatui “un nucleu dur de specialisti”, deoarece compania se va adresa, in prima instanta, clientilor cu competente tehnologice. “Acum, trebuie sa ne focalizam pe creserea progresiva a numarului de clienti, de la cateva zeci de mii, cat avem in prezent la numere cu sase si – de ce nu? – cu sapte cifre”, e de parere Borsan. Dar tocmai aici va fi momentul de dificultate al Novell pe piata autohtona, trecerea de la baza de clienti “hardcore” la cei cu mai putine competente tehnice in adminsitrarea unor solutii bazate pe Linux sau catre companiile care nu au resurse disponibile pentru angajarea unei armate de oameni la departamentele tehnice.

si nu numai atat. De partea cealalta, Microsoft contraataca redutabil, aducand in favoarea sa unele studii care arata ca, in ciuda faptului ca sistemul de operare Linux este gratuit, managementul integrat al unei solutii complete bazate pe Linux este mai scump decat cel al Windows. Potrivit unui studiu Wipro Technologies, “comparand costurile de patch management (costurile cu upgrade-ul si alte programe necesare mediului de lucru – n.r.), intre platformele Windows si platformele Linux, desktopurile Windows sunt cu 14% mai ieftin de intretinut decat desktopurile Linux, in timp ce serverele Windows sunt cu 13% mai ieftin de intretinut decat serverele Linux”.

Lipsa aplicatiilor
– slabiciunea Linux

Daca ar fi sa calculam rata de recuperare a investitiei si costurile de operare, Windows are un avantaj fata de Linux in momentul de fata, prin posibilitatea achizitionarii graduale, pe masura nevoilor companiei, sub forma de servicii, a intregii platfome Microsoft destinata afacerilor si prin suportul oferit de partenerii Microsoft. Tocmai aici vrea sa puncteze si Novell, oferind suport si solutii complementare sistemului de operare Linux pentru servere si desktopuri, si servicii adiacente acestora. “Deocamdata, nu exista un plan pentru Europa, dar in Statele Unite a fost introdus un sistem prin care oferim software ca servicii. Nu vad de ce acest lucru nu ar fi posibil si pentru alte piete”, spune Claudiu Borsan.


Cu toate acestea, el admite ca un utilizator de Windows care nu e un “maniac” al tehnologiei nu ar trece de bunavoie la Linux, ci doar daca ar fi obligat de companie sa faca acest lucru la birou.
Cat timp nu s-a nascut inca primul World of Warcraft pentru Linux, sau orice alt joc de top, greu de crezut ca una din noile generatii de utilizatori de computere va imbratisa pe scara larga orice alt sistem de operare decat Windows.

Vanzarile de Linux s-au triplat Intr-un an

“Intr-adevar, e ceva neobisnuit sa vinzi un lucru care se gaseste gratis. Dar, prin serviciile si suportul pe care le oferim, precum si prin produsele noastre de nivel entreprise, aducem valoare adaugata platformei Linux.”

Arpad Bandy, Novell