Lionel Messi a câștigat premiul „Cel mai bun jucător masculin FIFA 2023”

Pentru a treia oară în cariera sa, Lionel Messi a fost distins cu premiul FIFA pentru cel mai bun jucător masculin, adăugându-și acest titlu la succesele sale din 2019 și 2022. În competiția finală, legenda argentiniană a depășit concurența lui Kylian Mbappe și Erling Haaland.

În perioada analizată pentru acordarea premiului, cuprinsă între 19 decembrie 2022 și 20 august 2023, Messi și-a adăugat un nou trofeu colecției sale, Cupa Ligii, conducând Inter Miami către victorie. În turneu, a devenit cel mai bun marcator, înregistrând zece goluri în șapte meciuri.

Pe plan internațional, Messi a continuat să impresioneze, marcând al 100-lea său gol pentru Argentina într-o victorie cu 7-0 împotriva Curaçao în martie 2023. Prin această performanță, el s-a alăturat selectului grup de fotbaliști masculini care au atins acest prag, alături de legenda iraniană Ali Daeli și portughezul Cristiano Ronaldo.

Cum a reușit Lionel Messi să-l depășească pe Erling Haaland?

Lionel Messi și Erling Haaland au înregistrat un scor egal de 48 de puncte în clasamentul pentru desemnarea celui mai bun jucător al anului 2023 la Gala FIFA The Best.

Pentru acordarea acestor premii, au fost luate în considerare voturile selecționerilor, căpitanilor, jurnaliștilor și fanilor din selecționatele afiliate FIFA. Ambii jucători, Messi și Haaland, au acumulat câte 48 de puncte, dar conform articolului 12 din regulamentul de acordare a premiilor, în caz de egalitate, câștigătorul este determinat de cel care a primit cele mai multe puncte de cinci în voturile căpitanilor.

Leo Messi, în total cu 48 de puncte, a obținut 13 puncte de la voturile căpitanilor (677 de voturi), 11 puncte de la antrenori (476 de voturi), 11 puncte de la presă (315 voturi) și 13 puncte de la fani (613.293 de voturi).

Erling Haaland a acumulat, de asemenea, 48 de puncte, cu 11 puncte de la căpitani (557 de voturi), 13 puncte de la antrenori (541 de voturi), 13 puncte de la presă (729 voturi) și 11 puncte de la fani (365.893 de voturi).

Erling Haaland
SURSA FOTO: Manchester City FC

Kylian Mbappe s-a clasat pe locul 3, adunând 35 de puncte, cu 9 puncte din partea căpitanilor, 9 puncte din partea antrenorilor, 9 puncte din partea jurnaliștilor și 8 puncte din partea fanilor.

Kylian Mbappe
SURSA FOTO: worldfootball.net

Aitana Bonmati a fost desemnată „Cea mai bună jucătoare FIFA 2023”

În ceea ce privește categoria feminină, Aitana Bonmati a fost desemnată cea mai bună jucătoare FIFA pentru anul 2023, adăugând premiul FIFA Best la trofeul Ballon d’Or.

Contribuția ei la câștigarea Ligii Campionilor de către Barcelona și la succesul Spaniei în Cupa Mondială din 2023 a fost recunoscută prin această distincție.

Aitana Bonmati
Aitana Bonmati (SURSA FOTO: FC Barcelona Players)