autorizatia de functionare daca nu are cel putin un actuar autorizat. In plus, reglementarile europene in domeniu solicita existenta unor astfel de specialisti pentru toate companiile care incheie asigurari de viata. Romania are in momentul de fata o problema. Potrivit unui raport intocmit de expertii Comisiei Europene dupa misiunea de evaluare a sectorului financiar de la finele anului trecut, nivelul de cunoastere in domeniu este scazut, pe piata exista doar doi actuari atestati, iar Asociatia Romana a Actuarilor nu este membru al Internacional Actuarial Association (IAA). La prima vedere, este greu de inteles de ce una dintre cele mai bine platite meserii din lume (in SUA salariul anual ajunge la 200.000 dolari, iar in Europa Occidentala la 100.000 euro) nu a atras si in Romania suficienti adepti. Actuariatul este insa si una dintre cele mai dificile ocupatii, solicitand o pregatire de mai multi ani. In esenta, un actuar calculeaza costul la care poate fi asumat un risc, stabileste ce prime ar trebui sa plateasca detinatorul unei polite de asigurari de viata si ce sume ar trebui sa se astepte sa plateasca o companie de asigurari in cazul prioducerii unui risc. In conditiile in care produsele de pensii si asigurari de viata devin tot mai complexe, pregatirea unui matematician nu mai este suficienta. Actuarul are nevoie de cunostinte de probabilistica, de economie politica, finante, contabilitate si legislatie. Destul cat sa descurajeze mare parte din doritorii de slujbe bine platite. Cu atat mai mult cu cat pregatirea oferita de scolile din Romania (o sectie la Facultatea de Cibernetica si pregatirea clasica de la Facultatea de Matematica) nu este recunoscuta pentru practica in Uniunea Europeana, iar la scolile cu traditie din strainatate (cele din Marea Britanie) obtinerea unei diplome poate dura mai mult de sase ani.
Solutie de compromis
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) arata, intr-un comunicat, ca problema lipsei actuarilor trebuie luata in serios, iar societatile de asigurari trebuie sa gaseasca rapid solutii. Lucrurile vor deveni cu adevarat grave cand viitoarele fonduri de pensii va trebui sa plateasca pensii si sa calculeze anuitati. Cea mai la indemana dintre variantele posibile, potrivit CSA, in afara „importului” de actuari ce ar trebui platiti la nivelul obisnuit in tarile lor de origine, ar fi trimiterea unui numar de 30 de persoane, din randul actuarilor practicanti din societatile de asigurare (majoritatea absolventi de ASE sai ai Facultatii de Matematica), in Ungaria. Dupa doi ani, Budapest University of Economic Sciences and Public Administration acorda o diploma recunoscuta in Uniunea Europeana si de catre IAA. Solutia nu este, insa, decat una de compromis. „O pregatire de numai doi ani este solutia lui Fat-Frumos, care creste intr-un an cat altul in trei. Diplomele obtinute astfel in statele din centrul si estul Europei nu vor mai avea in curand decat o recunoastere locala, iar posesorul lor nu va avea drept de practica in alte state din vestul Europei”, spune Tudor Moldovan, presedintele Asociatiei Pensiilor Administrate Privat. Potrivit afirmatiilor sale, scolile europene de traditie in domeniu, cu diplome recunoscute international, functioneaza in Marea Britanie: Institute of Actuaries (infiintata in 1848) si Faculty of Actuaries. La acestea, mediana perioadei de instruire pentru a lua toate examenele si a obtine titlul de fellow este de sase ani. Cu alte cuvinte, jumatate dintre cei care isi pot trece pe cartea de vizita mult doritul titlu FFA (Fellow of Faculty of Actuaries) sau FIA (Fellow of Institute of Actuaries) a trebuit sa studieze mai mult de sase ani. In toata lumea exista doar 12.000 FIA. Din Romania, in momentul de fata doar circa 20 de persoane sunt inscrise in aceste programe, examenele dandu-se sub supraveghere, la Asociatia Romana de Actuariat, in acelasi timp cu participantii din toate celelalte tari. Pana cand acestia vor obtine diploma recunoscuta international va mai trece insa timp, iar numarul celor care o asteapta este oricum redus fata de necesitatile pietei. Cat priveste celelalte institutii de invatamant care au stagii reduse de pregatire pentru obtinerea diplomei de actuar, cum sunt cele din Ungaria, Polonia, Rusia sau Bulgaria, acestea vor trebui sa isi adapteze in viitorul apropiat programele, astfel incat sa fie conforme cu cerintele unei program unitar ce va functiona in toate statele Uniunii Europene. Deocamdata, acesta se afla in pregatire la nivelul unui grup consultativ format din reprezentantii celor doua institutii din Marea Britanie si ai institutiilor de pe continent.
Meserie cu super-salarii
· Meseria de actuar este cotata pe locul doi in Statele Unite, dupa avantajele oferite, de catre Jobs Rated Almanac, potrivit editiei Wall Street Journal Careers. Clasificarea tine cont de mai multe criterii, pornind de la mediu de lucru, venit, pana la cerinte fizice, securitate sau stres.
· In Statele Unite, salariul unui actuar poate ajunge la 200.000 de dolari pe an, la aceasta suma adaugandu-se alte bonusuri si avantaje materiale.
· In Europa, veniturile actuarilor sunt mai mici decat in Statele Unite, insa meseria este una dintre cele mai bine platite. In functie de experienta persoanei respective, venitul anual al unui actuar se situeaza intre 40.000 euro si 100.000 euro pe an.
· scolile europene de traditie in domeniu, cu diplome recunoscute international, functioneaza in Marea Britanie: Institute of Actuaries (infiintata in 1848) si Faculty of Actuaries. Spre deosebire de acestea, unde mediana duratei stagiului de pregatire necesar pentru obtinerea diplomei este de sase ani, institutiile de invatamant infiintate in tari din estul Europei au cursuri ce dureaza doar sase ani.