Se poate ajunge la concluzia că un stat totalitar poate să fie o soluţie de progres în situaţii de criză şi mulţi savanţi au fost încântaţi de modul în care au fost dirijate economiile din Italia, Uniunea Sovietică şi Germania. Oare să fie corectă ideea că cercetătorii germani au fost revoluţionari şi restul lumii nu?
Datele publicate arată că Germania totalitară a avut rezultate pe fronturi, dar multe idei ale presupuselor valori naziste erau adevărate fantezii. Astfel, au fost construite două cuirasate cu tunuri de calibrul 280 mm şi acestea aveau proiectile cu o masă de 330 kg fiecare. Au urmat cele de 380 mm şi masa unui obuz era de 800 kg. Erau arme teribile şi mult lăudate de către experţii în documentare frumos colorate pe computer.
În realitate, marinarii germani au fost condamnaţi la moarte pentru că marile puteri ale lumii lucrau intens la calibre mai mari. Astfel, SUA avea amirali adepţi ai tunului de 406 mm şi care în varianta montată pe cuirasate precum USS Colorado lansa proiectile de 1.016 kg. Se putea şi mai mult şi au apărut cele de 1.225 kg la care nu rezista vreo cuirasă cunoscută a timpului.
Germania n-a avut resurse decât pentru asamblarea a două cuirasate adevărate, Bismarck şi Tirpitz. Lăudate de inamic pentru că altceva nu mai era în arsenalele Reich-ului, navele au ajuns adevărate legende de film. Marea Britanie şi SUA produceau însă tehnică performantă şi rezultatul final s-a văzut în 1945.