Raportul Adecco arată că în România există o lipsă relativă a specialiștilor IT, a doctorilor și asistentelor, managerilor din domeniul serviciilor, a profesioniștilor din domeniul financiar, marketing și relații publice.
În același timp, există un excedent în cazul angajaților care lucrează cu clienții, manageri în domeniul comerțului și funcționari.
”Raportul regional Inovantage, arată clar că lucrurile pe care le învățăm la școală devin irelevante în condițiile schimbărilor rapide aduse de a 4-a Revoluție Industrială. În România, vom avea nevoie în curând de re-specializare nu o dată la 20 de ani, așa cum a fost cazul până acum, ci din 5 în 5 ani. Acest lucru înseamnă că angajații trebuie să participe la cursuri pentru noi aptitudini, în timp ce sunt activi pe piața muncii, dacă vor să rămână relevanți pentru posturile viitorului. În același timp, angajatorii trebuie să investească în astfel de cursuri de respecializare a angajaților proprii pentru a nu îi pierde și pentru a putea crește afacerea lor în viitor. Fără pași hotărâți în direcția respecializării, Româna riscă să piardă investitori și oportunități de angajare cu salarii ridicate. ” afirmă Florin Godean, Country Manager Adecco România.
Viitorul se arată incert în regiune pentru funcționari, lucrători în servicii și domeniul vânzărilor, dar există o creștere a cererii pentru profesioniștii din domenii precum financiar sau resurse umane
Cererea de muncitori calificați crește în România și Turcia, în ciuda tendințelor globale. Ţările din Europa de Est (inclusiv Turcia și Grecia) se confruntă cu o serie de probleme pe piața muncii, care le pun în pericol perspectivele de a ajunge din urmă economiile mai dezvoltate din vestul Europei.