Ministrul sănătăţii, Vasile Cepoi, va discuta cu omologii săi dinEuropa despre situaţia aprovizionării cu medicamente, în special oncologice, care nu se mai produc sau care există în piaţă, la Reuniunea miniştrilor sănătăţii din Uniunea Europeană.
Sunt semnale ca aceasta situaţie este regăsită şi în alte ţări din UE, unde aprovizionarea cu astfel de medicamente se face cu disfuncţionalităţi, deoarece nu mai există un interes comercial din partea producătorilor sau distribuitorilor.
Ministrul Sănătăţii s-a întâlnit în această săptămână şi cu specialiştii din Comisia de Oncologie pentru a discuta despre lipsa unor medicamente oncologice din unităţile sanitare şi a analizat lista celor 25 de substanţe identificate în luna martie ca prezentând disfuncţionalităţi în aprovizionare în cadrul unităţilor sanitare.
De asemenea, ministrul Sănătăţii a cerut companiei Unifarm ca, în fiecare an, să achiziţioneze într-un stoc medicamentele pentru care există dificultăţi de aprovizionare.
Comisia de oncologie a Ministerului Sănătăţii a mai propus ca medicamentele oncologice pentru hormonoterapie, factorii de creştere leucocitari şi interferonum prescrierea să fie atât în farmacii cu circuit închis, cât şi în cele cu circuit deschis, având în vedere că medicamentele respectiv se pot administra atât în regim de spitalizare cât şi în ambulator.