Un sistem imunitar puternic poate lupta împotriva virusurilor, dar și a unor afecțiuni grave precum cancerul.
În același timp, este bine de știut că somnul și imunitatea au o relație bidirecțională. Altfel spus, calitatea unuia îl poate ajuta sau, din contră, afecta, pe celălalt, potrivit acestui site, care analizează influența somnului asupra sistemului umanitar.
Experții atrag atenția că somnul este extrem de important pentru sistemul imunitar și poate ajuta la prevenirea unor boli cronice. Somnul și imunitatea au o relație bidirecțională. Răspunsul imunitar la o infecție virală poate afecta somnul. Între timp, un somn de bună calitate poate întări sistemul imunitar.
Cum afectează somnul sistemul imunitar
Somnul are o influență uriașă asupra sistemului imunitar. Dr. Tamika Henry spune că un somn perturbat poate duce la creșterea citokinelor (molecule proteice produse de celulele imune, care duc la inflamație), aceasta fiind asociată cu dezvoltarea bolilor metabolice și cardiovasculare, potrivit Tom’s Guide.
Somnul de slabă calitate poate reduce și producția de anticorpi a organismului, iar asta ne face mai susceptibili la infecții.
„Lipsa unui somn odihnitor poate contribui la o recuperare slabă în fața factoriilor de stres”, explică Dr. Henry. Acest lucru ne face mai puțin rezistenți în fața provocărilor de zi cu zi, fie ele fizice, mentale sau emoționale.
Un somn adecvat poate încuraja un răspuns sănătos la stres
În timp ce stresul pe termen scurt poate fi util, cercetările arată că stresul cronic „suprimă sau dereglează răspunsurile imune înnăscute și adaptative, inducând inflamație cronică și suprimând numărul, traficul și funcția celulelor imunoprotectoare.
”Altfel spus, un somn adecvat poate încuraja un răspuns sănătos la stres, care, la rândul său, poate avea un impact pozitiv asupra funcției imunitare”, adaugă medicul.
Când suntem privați de somn, conexiunile între cele două zone ale creierului, implicate în răspunsurile emoționale, slăbesc.
Prin urmare, nu numai că reacționăm mai intens la o situație, dar reacția este greu de schimbat. Dacă gestionăm emoțiile ineficient, pot exista repercusiuni asupra sănătății mintale.
Risc major de depresie
Un studiu recent sugerează că orele neregulate de somn și trezire cresc riscul de a suferi de depresie.
De fapt, acest lucru ar putea fi chiar mai dăunător sănătății mintale și imunității decât un somn insuficient.
Calitatea somnului contează mai mult decât durata
Calitatea bună a somnului este asociată cu o etapă a somnului, cunoscută sub numele de „somn cu unde lente”.
Somnul ”cu unde lente” vă ajută să vă treziți mai odihnit și este un bun indicator al calității somnului, sprijinind sistemul imunitar.
Ajută la vindecarea mai rapidă?
Cercetările susțin ideea că odihna este unul dintre cele mai bune antidoturi odată ce boala se instalează.
Conform unei recenzii din 2019 privind legătura dintre somn și imunitate, „se presupune că somnul odihnitor, în timpul unei infecții, este un feedback către sistemul imunitar pentru a promova apărarea gazdei”.