Insomnia este boala tăcută de care suferă majoritatea oamenilor, pe perioade mai lungi sau mai scurte de timp. Dependența de tehnologie, stresul cotidian, problemele de sănătate sunt doar câteva dintre cauzele insomniei.
Puțini oameni pot spune că nu au avut, măcar o dată în viață, probleme legate de somn. Conform Asociației Americane a Somnului, tulburarea afectează, anual, aproximativ 50-70 de milioane de americani.
Potrivit Bestlifeonline, tulburările de somn ajung să fie atât de frustrante și dăunătoare sănătății fizice și mentale, încât oamenii sunt dispuși să încerce tot soiul de strategii și tratamente pentru a obține măcar o noapte de somn așa cum ar trebui. Exist băuturi despre care se crede că pot ajuta la combaterea insomniei, având efect sedativ. Din contră, afirmă specialiștii! Există riscul ca aceste băuturi să ne alunge somnul. Și asta pentru că nu știm ce conțin.
Nici fără somn, nici cu prea mult somn
Deși este arhicunoscut că lipsa somnului are efecte negative asupra minții și corpului, se pare că și somnul excesiv poate provoca unele probleme de sănătate. Experții susțin că hipertensiunea, obezitatea, depresia și un risc crescut al bolilor cardiace sunt efectele cumulative ale tulburărilor de somn.
Pe de altă parte, cercetările au asociat un somn mai mare de nouă ore pe noapte cu markeri ai demenței, cum ar fi scăderea memoriei și dificultăți de învățare. De asemenea, somnul excesiv a fost legat de o serie de probleme medicale, inclusiv diabet, boli de inimă și risc crescut de deces.
„Adulții cu vârste între 18 și 64 de ani au nevoie de șapte până la nouă ore de somn pe noapte”, recomandă Sleep Foundation. Cei de peste 65 de ani au nevoie de șapte până la opt ore de somn.
Pericolul din unele ceaiuri sedative
Ceaiul din plante este adesea folosit ca parte a unei rutine de relaxare, înainte de culcare. O ceașcă de ceai din plante poate aduce liniștea de care avem nevoie dacă dorim un somn odihnitor. Ceaiul de mușețel este cel mai consumat de persoanele care au problemele cu somnul, dar există și alte ceaiuri sedative. Ceaiul de hamei, valeriana și ceaiul verde decofeinizat au, de asemenea, efecte sedative.
Dar, conform specialiștilor, deși credem că ceaiurile din plante nu conțin cofeină, lucrurile nu stau întotdeauna așa. Multe ceaiuri din plante au cofeină. Iar alte ceaiuri din plante pot conține ingrediente energizante, cum ar fi ginseng, ginko și guarana. „Cel mai bine ar fi să le evitați dacă încercați să adormiți rapid”,sfătuiește Ashley Haywood, reprezentanta unei companii care produce ceaiuri.
O altă problemă cu băutul ceaiurilor înainte de culcare este că s-ar putea să fie nevoie să ne trezim în timpul nopții, pentru a merge la baie. „Dacă aveți tendința de a urina de mai multe ori pe noapte, ceaiul sedativ ar trebui băut imediat după cină, cu cel puțin două ore înainte de a vă culca”, spune Haywood.