Experții în somn recomandă, de obicei, stabilirea unei rutine de „igienă a somnului”, care merge de la evitarea consumului de cafea, după o anumită oră, până la adormirea și trezirea la aceeași oră, în fiecare zi, scrie Weforum.org.

De aceea, este important să înțelegem impactul pe care îl are o noapte cu somn odihnitor asupra multor alte aspecte ale vieții.

Suntem mai creativi chiar înainte de a adormi

„Somnul este adesea văzut ca o pierdere de timp și productivitate”, spune Delphine Oudiette într-un studiu realizat de cercetătorii de la Institutul pentru Creier din Paris și de la Spitalul Pitié-Salpêtrière.

În ciuda acestei convingeri, se pare că putem ajungem la un „vârf” al creativității, numit hipnagogie, în faza de dinaintea somnului profund.

Renunțarea la „doomscrolling”

Chiar și înainte de pandemie, mulți oameni se trezeau noaptea pentru a se „hrăni” cu știrile negative online.

„Doomscrolling-ul”, tendința de a căuta în mod obsesiv știri negative pe internet sau pe rețelele de socializare, poate fi extrem de dăunător pentru somn și sănătatea mintală.

Antrenamentul pentru somn poate ușura simptomele depresiei

A avea un somn de bună calitate este o luptă pe care o duc 89% dintre adulții din SUA. S-a dovedit că somnul deficitar îi expune pe oameni riscului de depresie.

Cu toate acestea, terapia cognitiv-comportamentală (CBT) poate ajuta la abordarea acestei probleme, ajutându-ne să de desprindem de gândurile negative când încercăm să adormim.

Imunitatea este afectată

Un studiu recent sugerează că orele neregulate de somn și trezire cresc riscul de a suferi de depresie. De fapt, acest lucru ar putea fi chiar mai dăunător sănătății mintale decât un somn insuficient.

Un somn fracturat sau de proastă calitate poate scădea imunitatea organismului în fața unor infecții banale.

De ce calitatea somnului contează mai mult decât durata

Calitatea bună a somnului este asociată cu o etapă a somnului, cunoscută sub numele de „somn cu unde lente”.

Somnul ”cu unde lente” vă ajută să vă treziți mai odihnit și este un bun indicator al calității somnului.

Un somn odihnitor ajută la gestionarea emoțiilor

Când suntem privați de somn, conexiunile între cele două zone ale creierului, implicate în răspunsurile emoționale, slăbesc.

Prin urmare, nu numai că reacționăm mai intens la o situație, dar reacția este dificil de schimbat. Dacă gestionăm emoțiile ineficient, pot exista repercusiuni asupra sănătății  mintale.

Legătura între Alzheimer și tiparele de somn

Oamenii de știință americani au găsit dovezi, în testele pe șoareci, că celulele care ajută la menținerea sănătății creierului și la prevenirea bolii Alzheimer urmează un ritm circadian. Ritmul circadian este un ciclu intern de 24 de ore care controlează lucruri precum somnul, digestia și apetitul.

Întreruperea acestui ciclu este legată de o serie de probleme de sănătate, inclusiv tulburări de sănătate mintală, cancer și Alzheimer.