Lira se află săptămâna aceasta pe un puternic trend de depreciere, riscând să piardă faţă de euro tot ceea ce a câştigat până la finele lunii mai.Faţă de euro, lira se situa ieri la o cotaţie de 0,8689 lire/euro (sau 1,1509 cotaţie inversă). Pe intraday, în cursul zilei de astăzi, tranzacţiile au fost în intervalul 0,8820-0,8860 lire/euro. În această săptămână, pe pieţele financiare lira s-a vândut mult mai mult decât s-a cumpărat. Dacă la 1 iunie, euro se putea
Lira se află săptămâna aceasta pe un puternic trend de depreciere, riscând să piardă faţă de euro tot ceea ce a câştigat până la finele lunii mai.
Faţă de euro, lira se situa ieri la o cotaţie de 0,8689 lire/euro (sau 1,1509 cotaţie inversă). Pe intraday, în cursul zilei de astăzi, tranzacţiile au fost în intervalul 0,8820-0,8860 lire/euro. În această săptămână, pe pieţele financiare lira s-a vândut mult mai mult decât s-a cumpărat. Dacă la 1 iunie, euro se putea cumpăra cu 0,86 lire, închiderea de ieri a fost în jurul valorii de 0,8770 lire. De altfel, săptămâna aceasta lira a fost în scădere aproape în fiecare zi.
Instabilitatea politică şi evoluţiile nefaste ale obligaţiunilor guvernamentale sunt printre principalele motive care au făcut ca lira să piardă în ultima vreme din forţă.
Gordon Brown, în faţa demisiei
Secretarul de stat pentru Pensii, James Purnell, şi-a înaintat joi seara demisia şi i-a cerut premierului Gordon Brown să renunţe la funcţie, accentuând presiunea asupra şefului guvernului britanic, a cărui supravieţuire politică depinde de rezultatele alegerilor europene şi locale, relatează AFP.
Aceasta este a cincea demisia a unui membru al Guvernului în decurs de 3 zile, dar nici unul dintre ceilalţi membri ai Executivului nu a cerut în mod deschis plecarea lui Brown.
Aflat într-un veritabil moment de criză, prim-ministrul Gordon Brown va realiza chiar azi o remaniere a Guvernului, transmite AFP, citând un purtător de cuvânt al Downing Street.
S&P: perspective negative
Situaţia economică este ilustrată şi de analizele agenţiilor de rating. Standard & Poor’s a modificat perspectivele Marii Britanii de la stabil la negativ. Pe bursa de la Londra, au crescut mai mult titlurile companiilor ce furnizează materii prime, decât cele ale producătorilor sau ale firmelor din domeniul serviciilor.
Lira, a fi sau a nu fi deasupra euro
În ultimul an, lira a fost constant în pericolul de a scădea sub euro. Momentul cel mai negru pentru Banca Angliei a fost pe 29 decembrie 2008, când lira era cotată la 1,0219 euro.
Deşi de la mijlocul lui martie până aproape de finele lunii mai lira a mai câştigat în valoare, trendul descendent demarat în iunie poate să aducă lira iarăşi foarte aproape de euro. Fiind mai mult o chestiune de orgoliu, nu este exclus ca Banca Angliei să depună toate eforturile pentru a susţine cursul.