Valoarea lirei se apropie de 1,15 dolari după ce a avut loc abandonarea scăderii ratei impozitului pe venit.

Lira sterlină a urcat până la un maxim de trei săptămâni și a depășit, astfel, nivelul de dinainte ca un pachet fiscal de reducere a impozitelor pentru a provoca o undă de şoc pe piețele valutare și ale obligaţiunilor, a informat publicația Financial Times.

Lira sterlină a ajuns până la 1,1485 de dolari

Lira sterlină a urcat miercuri, 5 octombrie, cu 0,1% și a ajuns până la 1,1485 de dolari. Aceasta a coborât la nivelul la care se tranzacţiona pe 15 septembrie. De asemenea, lira sterlină se menține în raport cu dolarul după tulburările care au avut loc săptămâna trecută în urma declaraţiilor făcute de ministrul britanic de Finanţe, Kwasi Kwarteng.

Situaţia creată face ca moneda britanică să fie cu 11% mai mare decât minimul record înregistrat de 1,035 de dolari atins în prima zi de tranzacţionare după ce autoritățile din Marea Britanie au anunțat planurile bugetare pe 23 septembrie.

Faţă de moneda euro, lira a crescut cu 0,1%

Decizia guvernului Marii Britanii de a anula eliminarea planificată a ratei impozitului pe venit de 45p a facilitat revenirea lirei sterline din ultima sa recesiune. Faţă de moneda euro, lira a crescut cu 0,1%, la 87,1p.

Randamentul obligaţiunilor guvernamentale pe 10 ani din Marea Britanie, care a ajuns la un maxim de aproape 4,6% în urma declaraţiei fiscale din 23 septembrie, a fost relativ constant la 3,873% miercuri, 5 octombrie, în timp ce gilt-ul pe 30 de ani a scăzut cu 0,033 puncte procentuale, la 4,035%.

Declarațiile lui Kwasi Kwarteng a generat multe îngrijorări pe piața financiară

Lira sterlină s-a scufundat cu aproape 5% după ce Kwasi Kwarteng a promis să continue reducerile de taxe, alimentând temerile că politicile fiscale ale noului ministru al Finanțelor vor duce la creșterea inflației și a datoriei publice.

Aceasta a fost cea mai gravă scădere a lirei din martie 2020, când panica investitorilor cu privire la pandemia Covid-19, pe atunci în curs de dezvoltare, zguduia piețele din întreaga lume.

Căderea lirei până la 1,0350 dolari, alimentată de comentariul de duminică al lui Kwarteng, care a spus că „mai sunt multe de făcut” în privința reducerilor de taxe, a stârnit apeluri pentru creșteri agresive ale ratei dobânzii din partea Băncii Angliei.

Acest lucru se adaugă la un amestec deja volatil de îngrijorări pe piețele financiare globale și amenință să înglobeze administrația de câteva zile a prim-ministrului Liz Truss în turbulențe, în timp ce țara se confruntă cu o criză a costului vieții.