Lira sterlină a fost sub presiune după ce guvernul Marii Britanii a anunţat duminică faptul că va declanşa procesul de părăsire a Uniunii Europene până la sfârşitul lunii martie 2017.

Investitorii sunt de asemenea îngrijoraţi de faptul că Marea Britanie pare a fi pe cale să părăsească piaţa unică a UE, guvernul May făcând o prioritate din restricţia imigraţiei în Regatul Unit.

Indicele FTSE 100 a ajuns la cota 7.000 puncte la începutul şedinţei de tranzacţionare, maximul ultimelor 16 luni. A urcat la 7040, în crestere cu 0,85%, pe măsură ce banii se varsă în acțiuni.

Dar …. înainte de a ne bucura, este important de menționat că acest lucru se datorează slăbiciunii lirei sterline.

Footsie este dotat cu firme de nivel internațional, ale căror câștiguri de peste mări valorează mai mult atunci când lira este mai mică.

În cazul în care vom calcula prețul FTSE în dolari, nu în lire sterline, nu este cu siguranță maximul ultimelor 16 luni.

În acest moment, moneda Marii Britanii este cu 12% sub nivelul anterior referendumului, care s-a desfăşurat în 23 iunie.

Premierul Theresa May a anunţat duminică, la Congresul anual al Partidului Conservator, că Marea Britanie va activa în primul trimestru din 2017 articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, care stabileşte o perioadă de doi ani de negocieri privind retragerea unei ţări din blocul comunitar. Marţi, Theresa May a declarat că este importantă stabilirea unui calendar privind etapele ieşirii ţării din UE, pentru a restabili încrederea oamenilor de afaceri.

Cetăţenii şi oamenii de afaceri din Marea Britanie vor un anumit grad de claritate privind etapele ieşirii ţării din UE.

"Vreau să ofer oamenilor mai multe certitudini, astfel încât să avem un proces mult mai lin când vom intra în aceste negocieri", a precizat oficialul britanic.

Analiştii apreciază că adoptarea măsurilor de relaxare a politicii monetare de către Banca Angliei, inclusiv reducerea dobânzii de bază, fac lira mai puţin atractivă. În plus, noi achiziţii de active, care să stimuleze activitatea economică şi să injecteze lichidităţi în sistemul financiar britanic, ar avea ca efect colateral o diluare a valorii monedei britanice.