Lira sterlină se depreciază din cauza temerilor privind independenţa Scoţiei

Lira sterlină s-a depreciat luni la minimul ultimelor zece luni faţă de dolar, din cauza incertitudinilor privind viitorul Scoţiei în Regatul Unit, transmite BBC.

Luni dimineaţă, lira sterlină a scăzut cu 1% în raport cu dolarul, până la 1,6159 unităţi, înregistrând de asemenea un declin de 1% faţă de euro, la 1,2480 unităţi. În urmă cu o săptămână moneda britanică se tranzacţiona la 1,66 dolari. 



La Bursa de la Londra, cel mai semnificativ declin l-au înregistrat acţiunile firmelor cu sediul în Scoţia. Astfel, titlurile Standard Life au scăzut cu 3%, acţiunile băncilor Royal Bank of Scotland au înregistrat un declin de 2,4% şi, respectiv, 2,7%.



Datele vin după ce susţinătorii independenţei Scoţiei sunt pentru prima dată majoritari, într-un sondaj publicat duminică de Sunday Times, cu 11 zile înainte de referendum. Conform sondajului YouGov/Sunday Times, procentul celor care ar vota 'da' la referendum este de 51%, în timp ce tabăra opozanţilor este cotată cu 49%.



'Cel mai recent sondaj de opinie reprezintă un semnal de alarmă din partea tuturor investitorilor care încă nu au estimat riscul unui vot în favoarea independenţei', a apreciat analistul Alexandre Baradez, de la IG France.



Bursa de la Londra a avut luni dimineaţă cea mai slabă performanţă din regiune, în primele minute de la debutul tranzacţiilor indicele principal FTSE-100 a scăzut cu 0,2%, la valoarea de 6.840,33 puncte.



Guvernul britanic va prezenta în zilele următoare un plan prin care vizează să acorde Scoţiei o mai mare autonomie în ce priveşte taxele, cheltuielile şi alocaţiile sociale, în cazul în care locuitorii ei vor respinge independenţa la referendumul de la 18 septembrie, a declarat duminică ministrul de Finanţe George Osborne, după publicarea rezultatelor sondajului realizat de Sunday Times.



PIB-ul Marii Britanii a crescut cu 0,8% în trimestrul doi din 2014, comparativ cu precedentele trei luni, iar datele Oficiului Naţional de Statistică (ONS) arată că economia este acum cu 0,2% înaintea nivelului ridicat înregistrat înaintea crizei, în primele trei luni din 2008.



Comparativ cu trimestrul doi din 2013, PIB-ul Regatului Unit a urcat cu 3,1% în perioada aprilie-iunie 2014, cel mai rapid ritm de expansiune din 2007 şi al şaselea trimestru consecutiv de creştere.



Banca Angliei (BoE) se aşteaptă la o creştere a economiei de 3,4% în acest an, ceea ce ar face din Marea Britanie una dintre ţările cu cea mai bună evoluţie din rândul naţiunilor dezvoltate.

 

Sursa: Agerpres