Marţi, premierul britanic Theresa May a dat asigurări că acordul final cu privire la ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va fi supus la vot în Parlamentul de la Londra.

Moneda britanică a înregistrat cea mai semnificativă apreciere din octombrie 2008 după ce Theresa May a prezentat, într-un discurs, cele 12 priorităţi avute în vedere în contextul părăsirii forului comunitar de către ţara sa, declarând că Brexit-ul va semnifica ieşirea Marii Britanii de pe piaţa unică europeană, punând astfel capăt speculaţiilor conform cărora Londra va încerca să obţină un aşa-numit 'soft Brexit'. 

''Vreau să fiu clară! Ceea ce propun nu poate însemna apartenenţa la piaţa unică. În schimb, vom căuta cel mai mare acces posibil la ea printr-un acord de liber schimb nou, cuprinzător şi ambiţios'', a afirmat Theresa May. 

Lira sterlină s-a apreciat marţi la prânz cu 2,5%, la 1,2347 dolari, după ce luni s-a depreciat până la 1,1986 dolari. 

''Faptul că premierul Theresa May a anunţat că acordul final cu privire la ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va fi supus la vot în Camera Comunelor şi în Camera Lorzilor este pozitiv pentru lira sterlină. Solicitarea acordului Parlamentului este benefică'', a afirmat analistul Athanasios Vamvakidis, de la BofAML. 

Votul din 23 iunie – când alegătorii britanici au votat în favoarea ieşirii ţării din Uniunea Europeană – a declanşat turbulenţe pe pieţele financiare globale, iar lira sterlină s-a depreciat semnificativ, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimii 31 de ani în raport cu dolarul. 

Londra urmează să lanseze până la finalul lui 2017 un proces de negocieri, care ar urma să dureze doi ani, cu Uniunea Europeană în vederea ieşirii Marii Britanii din blocul comunitar. 

Partenerii săi europeni au exclus însă începerea oricăror negocieri înainte de invocarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, care guvernează modalitatea de ieşire a unei ţări membre din UE. 

AGERPRES