Este esențial pentru toți șoferii care au permis de conducere. Ei trebuie să aibă o stare bună de sănătate. În cazul în care acest lucru nu este posibil, atunci ei nu au dreptul de a conduce.
Iată care sunt bolile care pot duce la pierderea permisului în 2024.
Bolile din cauza cărora rămâi fără permis de conducere
Afecțiunile neuromotorii, cum ar fi scleroza multiplă sau boala Parkinson, sunt considerate incompatibile cu conducerea autovehiculelor.
Totodată, demența, problemele grave de vedere și de auz, precum și afecțiunile cardiace pot determina suspendarea sau chiar anularea dreptului de a conduce un autovehicul.
Iată care sunt bolile care pot duce la pierderea dreptului de a conduce în 2024, conform legii:
- Epilepsia, vertijul, bolile de inimă și diabetul sunt afecțiuni care determină pierderea dreptului de a conduce un autovehicul
- Majoritatea afecțiunilor neuromotorii conduc la anularea permisului auto.
- Șoferii cu probleme de vedere trebuie să poarte ochelari sau lentile de corecție în timpul conducției. Utilizarea acestora este obligatorie și este considerată o încălcare a legii dacă nu sunt purtate în timpul condusului
- În unele cazuri, permisul de conducere poate fi eliberat sau reînnoit persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare, dar numai după ce afecțiunea a fost tratată și doar cu un aviz eliberat de un medic specialist.
Cei cu boli psihice nu au dreptul să conducă
Șoferii afectați de boli psihice sau tulburări mentale nu sunt autorizați să dețină un permis de conducere.
De asemenea, nici cei care suferă de dependență de droguri, medicamente sau alcool. În cazul în care una dintre aceste afecțiuni este identificată după obținerea permisului, acesta va fi suspendat automat.
Conducătorii auto care se confruntă cu probleme respiratorii pot, de asemenea, să-și piardă permisul de conducere. Pentru a redobândi dreptul de a conduce, aceștia trebuie să obțină aprobarea unui medic specialist.
În situația persoanelor cu insuficiență renală gravă, păstrarea permisului auto este condiționată de un aviz medical autorizat. Ei trebuie să efectueze regulat controale medicale.
Restricție pentru persoanele care au diabet zaharat
Conform legislației, persoanele diagnosticate cu diabet zaharat sunt restricționate în privința dreptului de a conduce autovehicule.
Cu toate acestea, dacă urmează un tratament medicamentos și își gestionează hipoglicemia în mod adecvat, pot menține permisul auto.
În cazul celor care prezintă suspiciuni de sindrom de apnee moderată sau severă, este necesară o evaluare medicală specializată. Numai în urma obținerii unui aviz medical autorizat pot continua să dețină permisul de conducere.
Pentru a fi eligibili pentru conducerea autovehiculelor, șoferii trebuie să aibă o acuitate vizuală binoculară de cel puțin 0,5, utilizând ambii ochi. Dacă nu se încadrează în aceste standarde, nu sunt autorizați să conducă pe drumurile publice, cu excepția cazului în care problema poate fi corectată cu ochelari sau lentile de contact.
Ce se întâmplă în cazul celor care suferă de afecțiuni cardiovasculare
De asemenea, persoanele cu probleme de auz și hipoacuzie profundă bilaterală nu sunt autorizate să conducă vehicule din categoriile A sau B, cu excepția cazului în care vehiculul este echipat cu oglinzi suplimentare.
Conform Codului Rutier, persoanele care suferă de afecțiuni cardiovasculare nu sunt autorizate să dețină permis de conducere auto. Cu toate acestea, în situația în care boala a fost tratată și un medic cardiolog a emis un aviz favorabil, șoferul poate menține permisul auto.
În această categorie sunt incluse afecțiuni precum bradiaritmii, tahiaritmii, simptome de angină, implantarea unui stimulator cardiac permanent, intervenții de bypass coronarian cu grefă, transplant cardiac etc.
În schimb, nu sunt emise sau reînnoite carnetele de conducere în cazul afecțiunilor precum bolile vasculare periferice, cardiopatia valvulară, etc.
Persoanele care prezintă afecțiuni sau anomalii ale aparatului locomotor nu sunt eligibile pentru obținerea sau reînnoirea permisului de conducere.
Depresia, o altă afecțiune care poate afecta capacitatea de a conduce
În cazul persoanelor cu dizabilități, dreptul de a conduce poate fi acordat numai cu avizul unei unități de asistență medicală autorizate, iar uneori este necesară și susținerea unei probe practice de conducere. Avizul medical trebuie să specifice și ce modificări sunt necesare la vehicul pentru a se adapta nevoilor conducătorului auto.
Depresia este o altă afecțiune care poate afecta capacitatea de a conduce. Multe dintre medicamentele utilizate în tratamentul acestei afecțiuni conțin substanțe cu efect psihoactiv sau psihotrop, care pot afecta reacțiile și atenția șoferului. Astfel, legea interzice conducerea autovehiculelor persoanelor care utilizează astfel de tratamente.
Conducătorii auto surprinși conducând sub influența acestor substanțe riscă să fie pedepsiți cu închisoarea și li se suspendă automat dreptul de a conduce, conform legii, cu o pedeapsă ce poate ajunge până la 5 ani de închisoare